Foto: Gorm Kallestad/TT

Fyra av tio lärare i Haninges grundskolor saknar behörighet

Uppdaterad
Publicerad

Lärarbehörigheten sjunker i sammanlagt tolv av 26 kommuner i Stockholms län. Danderyd ligger bäst till när det gäller andelen lärarbehörighet i grundskolan medan Haninge hamnar på sista plats i Stockholms län.

I Stockholms län och även Sverige i stort är genomsnittet för behöriga lärare 70 procent. Med behörig menas att läraren har lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne.

Haninges skolor ligger sämst till bland Stockholms samtliga kommuner under läsåret 2019/20 med en behörighetsgrad på 57 procent, enligt ny statistik från Skolverket. Det innebär att Haninge har lägst andel lärarbehörighet i Stockholms län.

”Haninges minskning följer utvecklingen i riket. Haninge erbjuder sedan tidigare konkurrenskraftiga löner. Samtidigt är inte lönen idag avgörande för våra möjligheter att rekrytera legitimerade lärare. För att bli en attraktiv skolkommun behöver vi arbeta på både kort och på lång sikt i syfte att nå hög kvalitet i alla våra verksamheter”, skriver Pär Olsson, grundskolechef i Haninge kommun, i ett mejl till SVT.

Danderyd sjunde bäst i landet

I topp i listan finns precis som förra läsåret Danderyds kommun. Där har ligger andelen behöriga lärare på 84 procent. Danderyd sticker även ut som den sjunde högsta i hela landet.

Skolverkets metod

Skolverket mäter antal heltidstjänster, och alltså inte antal personer. Antalet tjänster ger enligt Skolverket en mer rättvis spegling av undervisningen, men kan variera en del från antalet faktiska lärare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.