Sex döda i bussolycka vid UppsalaKänner du dig säker i landsvägsbussar?

Publicerad

Sex personer omkom och sex skadades svårt när två bussar kolliderade på väg 288 norr om Uppsala på tisdagsmorgonen. Enligt Vägverket har olycksvägen dålig standard.

De omkomna är fem kvinnor från Östhammars kommun och en man, född 1967, från Uppsala kommun. Kvinnorna är födda 1947, 1951, 1960, 1965 och 1976.

”Svårt att beskriva”
Olyckan inträffade i närheten av Rasbo nordost om Uppsala i besvärligt väglag. Båda bussarna, med sammanlagt ett 50-tal passagerare, körde för Upplands Lokaltrafik och det var en buss på väg från Öregrund till Uppsala som krockade med en mötande buss i linjetrafiken.

-Jag satt på bussen på väg till jobbet och löste sudoku. Helt plötsligt blir det något ljud av glaskross och sedan händer allting bara. Jag ramlar på golvet och bussen börjar vingla till. Det är jättesvårt att beskriva allt det här nu, säger Kerstin Olsson till SVT.

Skallskador
Den ena bussens hela framruta samt den ena långsidan slets bort.
-Vägen var halkig och moddig och det tog lång tid för polisen att ta sig dit, säger Christer Nordström, pressansvarig vid Uppsalapolisen.

Räddningsmanskap kallades in från angränsade län och ett tiotal ambulanser samt en helikopter kallades till platsen.

Tre av de allvarligt skadade fördes till Akademiska sjukhuset i Uppsala och tre flögs i helikopter till Södersjukhuset i Stockholm. Det rör sig främst om skallskador, kärlskador och svåra benbrott.

Ytterligare sju med lindrigare skador som skärsår och nackskador fördes till Akademiska och mellan sex och åtta personer till lasarettet i Enköping.

Enligt Brita Winsa, akutläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala finns inga barn bland de omkomna eller skadade.

”Svår tragedi”
En av bussförarna fördes till Akademiska sjukhuset för vård, den andre fick lindrigare skador och togs omhand inom bussbolaget. Båda förarna arbetar hos företaget KR-trafik.

-Det är en svår tragedi. Vi i företagsledningen ska åka ned från Östersund till Uppsala, säger Gunnar Sahlén, vd för KR-trafik.

Ett kriscentrum upprättades nästan genast i Stavby gård dit ett tiotal personer från Uppsala kommuns så kallade Posom-grupp anlände.

Senare flyttades kriscentrat till Akademiska sjukhuset där lättare fysiska skador samt chockade togs om hand. Samtidigt hölls samtliga kyrkor efter väg 288 öppet för bland andra anhöriga till dem som var med i bussolyckan, där präster och diakoner fanns på plats.

Det fanns även en krisgrupp upprättad på akuten vid Akademiska sjukhuset för dem med lättare fysiska skador och chockskador.

Dålig standard
Uppsalapolisen vet ännu inte vad som orsakade bussolyckan, men utredare från Statens haverikommission anlände till olycksplatsen under förmiddagen för att undersöka området. Bussarnas färdskrivare har tagits i beslag, chaufförerna har dock ännu inte hörts om olyckan.

Enligt en förstudie från Vägverket har vägen där olyckan ägde rum, väg 288, dålig standard för den gällande hastigheten, uppger TV4.

På det parti som har lägst standard är hastigheten nedsatt till 70 kilometer i timmen. På resten av vägen gäller 90 kilometer i timmen, trots att denna hastighet inte är lämpad för vägstandarden, konstaterar Vägverket i studien.

Sex personer dog och flera skadades allvarligt när två bussar kolliderade norr om Uppsala på tisdagen.

Nummer till kriscentra

Visa

Hit kan den som känner oro vända sig.

Polisen: 114 14

Kriscentrum på Akademiska sjukhuset: 018-727 30 05

Kriscentrum i Östhammar: 070-35 35 483

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer