Sex personer dömda efter rån i Upplands Väsby

Publicerad

Sex personer har dömts till fängelse efter rånet mot ett växlingskontor i Upplands Väsby norr om Stockholm tidigare i år. Rånarna kom över kontanter till ett värde strax över 1 263 000 kronor men samtliga inblandade kunde gripas kort efter rånet.

Det var den 6 april som ett växlingskontor i Upplands Väsby blev utsatt för ett rån. När de tre rånarna, maskerade och beväpnade med bräckjärn, kom ut från växlingskontoret greps de av polisen. Kort därefter greps ytterligare tre personer som, tillsammans med de andra, deltagit i och planerat rånet.

– Samtliga åtalade har haft sin roll. Någon har varit vakt, någon har lett från distans, alla har haft sin roll, säger Peter Lundberg på polisens nationella operativa avdelning, Noa.

Peter Lundberg berättar att polisen har kunnat se ett antal möten och träffar mellan personerna. Bland annat ska de ha kört olika vägar till och från Väsby centrum för att rekognosera olika flyktvägar. Polisen såg även att rånarna hade kontakt via billiga kontantkortstelefoner och att de hade tillgång till en stulen och falskskyltad bil.

Hade redan span på några av rånarna

En anledning till detta är att polisens nationella operativa avdelning sedan en tid tillbaka hade spanat mot några av personerna, vilket också ledde till att spaningen omfattat de andra tilltalade.

– Sedan tidigt efter nyår har vi tittat på ett nätverk av ett antal olika personer från olika delar av Stockholmsområdet, säger Peter Lundberg.

Flera av personerna misstänktes ha deltagit i andra rån, bland annat mot guldsmedsaffärer i Örebro och Kalmar. På morgonen innan rånet såg polisen hur de samlade ihop sig men de visste inte var de skulle slå till. Sedan kunde de alltså gripas på bar gärning.

Kom över mer än 1,2 miljoner kronor

I domen, som kom den 9 juli, står det: ”Det rör sig om ett flertal klart besvärande omständigheter för de tilltalade där förgreningarna och kopplingarna dem emellan är sådana att det inte lämnar något egentligt utrymme för någon annan uppfattning än att de varit inblandade och delaktiga i rånet.”

Rånarna kom över kontanter till ett värde strax över 1 263 000 kronor.

Så långa fängelsestraff fick de

Visa
  • Person 1, 20 år – 2 år och 4 månader
  • Person 2, 19 år – 1 år och 8 månader
  • Person 3, 32 år - 2 år och 6 månader
  • Person 4, 29 år – 2 år och 6 månader + 1 år från en tidigare villkorlig dom
  • Person 5, 25 år – 2 år och 6 månader
  • Person 6, 25 år – 2 år och 6 månader

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer