Foto: Erik Nylander / TT

Läkare fick jobba kvar – trots häktning för sexbrott

Publicerad

Trots att läkarens chef ska ha informerats om att läkaren suttit häktad misstänkt för ett våldtäktsförsök, fick han fortsätta sin tjänst där behandling av våldtagna kvinnor ingick, rapporterar DN.se.

Läkaren på Södersjukhuset åtalades tidigare i januari för ett våldtäktsförsök sommaren 2018, då han misstänks ha tagit sig in i en kvinnas bostad och slagit och tafsat på henne.

Var fortsatt i tjänst

Enligt DN ska läkarens chef på Södersjukhuset ha informerats om att läkaren suttit häktad för våldtäktsförsöket. Men trots att personal som utreds för brott ska tas ur tjänst, fick läkaren jobba kvar på akutmottagningen där en av arbetsuppgifterna bestått i att behandla våldtagna kvinnor.

– Enligt de uppgifter jag fått förekom rykten kring den här medarbetaren som inte handlade om det han står åtalad för. Av hänsyn till berörda medarbetares integritet och att vi har en pågående intern utredning kan vi inte gå in på detaljer, men det finns all anledning för oss att kritiskt granska om vi eskalerat frågor på rätt sätt, skriver Mikael Runsiö, Södersjukhusets vd, till DN.

Har anmälts tidigare

Redan för två år sedan ska läkaren ha anklagats för ytterligare en våldtäkt. Utredningen ledde aldrig till åtal. Flera kvinnliga anställda ska också ha skickat ett brev till ledningen med anklagelser om ytterligare sexualbrott. Brevet ledde inte till några åtgärder.

Enligt DN nekar läkaren till anklagelserna via sin advokat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer