Sickan Carlsson är död

Uppdaterad
Publicerad

En av svensk films största filmskådespelare, Sickan Carlsson, har avlidit efter en kort tids sjukdom, uppger Radio Stockholm.

Sickan Carlsson filmdebuterade 1932, och har även varit en uppskattad radio- och revyartist. Hon blev 96 år. Sickan Carlsson växte upp på Södermalm och Östermalm.

-Hon var den glittrande, glada Sickan. En slags svensk Doris Day, säger Stefan Wermelin, radioman och programledare för Svenska nöjen, Sveriges Radios serie om den svenska nöjeshistorien.

-Hon såg väldigt präktig ut. Man vet att det är hon som är hjältinnan, som I sjunde himlen av Hasse Ekman. Hon gjorde trevliga filmer, man väntar sig inte att det ska bli ångest, säger Stefan Wermelin.

Sickan Carlsson har beskrivits som den eviga komediennen. Ingmar Bergman erbjöd henne 1958 arbete på Malmö stadsteater, men han fick nobben. Sickan var nygift och valde privatlivet. Av hennes memoarbok Sickan, som kom 1977, framgår att hon var nöjd med sitt skådespelarliv och med populariteten, som höll i sig in i ålderdomen.

Carlsson upptäcktes av revymakarna Kar de Mumma och Björn Hodell, som genast ville engagera henne. Men pappan sade nej. Året därpå, 1932, fick hon en liten roll i en av de första svenska ljudfilmerna, En stulen vals.

Sin första stora filmroll hade Sickan i Gösta Ekman-filmen Kära släkten (1933). Samma år revydebuterade hon på Södra teatern, där hon också spelade lustspel. 1935 kom hon till Karl Gerhards revystall.

Men det var som filmaktris de flesta lärde känna Sickan Carlsson. Hon hann medverka i närmare 60 filmer med många berömda motspelare som Thor Modéen, Fridolf Rhudin och Gunnar Björnstrand. På 50-talet gjorde hon flera filmer tillsammans med Hasse Ekman.

ABC/TT

Källor: Nationalencyklopedin, Wikipedia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.