• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Räddningstjänstens kemstyrka är på plats vid Vällingby sim- och idrottshall för att hantera utsläppet. Foto: Janne Åkesson/Swepix

Simhall utrymd i Stockholm – besökare fick andningsbesvär

Uppdaterad
Publicerad

Vällingby sim- och idrottshall utrymdes på måndagen efter att besökare drabbades av andningsbesvär. Räddningstjänsten trodde först att klorgas av misstag hade släppts ut – men sannolikt rörde det sig om någon som sprejade tårgas eller pepparsprej i lokalerna, uppger idrottsförvaltningen på tisdagen.

Larmet kom in på måndagseftermiddagen om stickande lukt i simhallen i Vällingby i västra Stockholm.

– Man har känt en lukt och folk har fått besvär med andningen, säger Camilla Hagman, kommunikationschef på Stockholms stads idrottsförvaltning.

Utrymde i badkläder

Räddningstjänsten stängde hela anläggningen, som består av simhall och idrottshall, och både besökare och personal fick utrymma. Badgäster som bara hade simkläder på sig hade ingen tid att klä på sig utan fick utrymma som de var.

– Det är 53 personer som är drabbade, de har andats in gasen. Ingen verkar skadad och de verkar vara vid gott mod, sa Henrik Jynnesjö, ledningsoperatör på Storstockholms brandförsvar, på måndagen.

– De har förts till en närbelägen skola och vi har sett till att det finns filtar, sa Camilla Hagman kort efter utrymningen.

Pepparsprej eller tårgas

Räddningstjänsten undersökte anläggningen och kunde varken hitta något handhavandefel eller läckage.

– Den info vi fått av polisen är att det sannolikt är pepparsprej eller tårgas som har sprutats i en korridor nära reception och omklädningsrum. Det var en allvarlig händelse då vi fick sådana symptom och utrymde, men det är så klart skönt att det inte rörde sig om läckage, säger Camilla Hagman.

Ingen ur personalen ska ha sett något misstänkt i samband med händelsen.

– Personalen har inte upplevt något annorlunda eller sett någon rusa ut.

Anläggningen öppnade som vanligt på tisdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.