Simklubben: ”Husbybadet är ett fuskbygge”

Uppdaterad
Publicerad

Ett fuskbygge ja, det påstår den lokala simklubben att Husbybadet utanför Stockholm är. I höst blir simklubben utan träningsbassäng, när det sju år gamla badet återigen håller stängt för renovering.

Rost på all metallinredning, mögliga innertak, fukt som tränger ut ur betongen och dålig luftmiljö – ja så ser facit ut, bara sju år efter att Husbybadet öppnade. Badet ska hålla stängt för renovering till långt in på hösten och nu riktar den lokala simklubben kritik mot Idrottsförvaltningen och byggföretaget Skanska.

Det är byggfusk

-Lokalerna kunde vara fina men det finns byggfusk här. Man kan stoppa fingrarna genom kaklet liksom kakor i mjölk, det vänder sig till pulver, säger Davrell Tien, simtränare.

Äventyrsdelen i badet har tvingats hålla stängt i omgångar sen öppnandet, eftersom det dåliga vattnet gjort badgäster sjuka. Hittills har renoveringarna kostat 13 miljoner kronor.

Inget vet när det öppnar

I maj stängdes så till sist hela badet. Den här gången ska ventilationen bytas ut och fuktskadorna måste repareras för drygt två och en halv miljon ytterligare. Och ingen vet när det populära badet öppnar igen, till de många besökarna och simklubbens stora besvikelse.

-För barnen här som inte har några etniska svenska kompisar i skolan. 97-99 procent av barnen kommer från andra länder. Simklubben var en chans att vara med i det svenska samhället, säger Davrell Tien.

ABC: Har Stockholm stad fått det de beställde?

– Ja, i stort sett, säger Lennart Andréasson fastighetschef på Idrottsförvaltningen

Skanska, som byggde Husbybadet, har stått för ungefär sex av de femton renoveringsmiljonerna eftersom man vid en slutbesiktning 2001 upptäckte en rad brister. Men sedan december 2003 kan inte staden längre kräva Skanska på mer kompensation, eftersom staden för 1 miljon kronor löste Skanska från företagets garantiåtagande. För skattebetalarna har alltså renoveringarna kostat 9 miljoner kronor.

ABC: Ska det vara så här i ett sju år gammalt bad?

-Nej, det är beklagligt och det ska vi åtgärda nu, säger Lennart Andréasson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.