Foto: Arkiv

Självförsvar lockar efter Väsbymordet

Publicerad

Efter överfallsmordet i Upplands-Väsby ökar intresset för självförsvars-kurser. Intresset är särskilt stort bland grannkommunerna.

Efter att en 21-årig kvinna i Upplands-Väsby hittades mördad vid ett löpspår förra veckan har trycket på självförsvars-kurser ökat kraftigt, skriver Dagens Nyheter. Självförsvarsskolan vid Odenplan i Stockholm har de senaste dygnen fått in otroligt många förfrågningar från personer som vill lära sig självförsvar.

– Så mycket folk som hört av sig till oss har det aldrig varit förut. Vi hinner inte ens svara i växeln utan missar samtal medan vi pratar med någon annan. Bara i dag har vi fått 16 mejl, säger Stefan Sandrén, instruktör på skolan, till DN.

Oroliga grannkommuner

Många av dem som anmält sig bor i kommuner nära joggingspåret där 21-åringen hittades. Bland annat Täby, Vallentuna, Järfälla och från Upplands-Väsby. Men intresset för självförsvar finns också på riksnivå, Självförsvarsskolan har fått samtal ända från Malmö och Vadstena.

– Att folk hör av sig till oss nu är så klart jättebra för vår verksamhet. Men det är ingen odelad glädje från vår sida utan känns givetvis olustig och har en bitter eftersmak. Vi har läst om folk som inte vågar gå ut och jogga och beväpnar sig, säger Stefan Sandrén.

”Alltid bäst att vara flera”

Stefan Sandrén menar inte att kvinnor ska känna sig begränsade eller inte våga gå ut själva. Men han uppmanar att det alltid är bäst att vara flera.

– Det är exempelvis ytterst få fall av överfallsvåld som drabbar två kvinnor i sällskap. Vi tycker absolut inte man ska gå runt och vara rädd, men var observant, säger Stefan till DN. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Joggarmordet i Upplands Väsby

Mer i ämnet