Linda: ”Allt känns tomt, tungt och mörkt”

Uppdaterad
Publicerad

Regionens enda psykiatriska akutmottagning på St Görans sjukhus har under mars och april haft mellan 30 och 50 procent färre patienter än vanligt. Alltså uppemot en halvering.

– Det kan gå så långt som till självmordstankar, försök eller fullbordat suicid för att man inte sökte hjälp, säger Andreas Carlborg, verksamhetschef norra Stockholms psykiatri.

En grupp som skapar särskilt stor oro hos läkarna är personer med bipolär sjukdom. Ett depressivt skov kan inledas med sömnproblem men om de tidiga symptomen ignoreras, riskerar patienten att bli betydligt sjukare. 

– Ett annat exempel är någon med tydlig historia av depression, som börjar må sämre men inte vill gå till akuten på grund av risk för smittöverföring, säger Andreas Carlborg verksamhetschef norra Stockholms psykiatri. 

Beror förändringarna på att människor är rädda för covid-19? 

– På individnivå finns många förklaringar, dels rädsla för smitta. Sedan finns en retorik generellt i samhället att inte söka sjukvård om det inte är absolut nödvändigt, säger han. 

Vanföreställningar förstärks

Vissa patienter som söker akutpsykiatri lider av psykoser och vanföreställningar som förstärks i en pandemi. Medierapporteringen om viruset kan ge föreställningar om smitta och sjukdom som inte är verklighetsförankrade – och minskad benägenhet att söka vård.  

Andreas Carlborg ser ingen större risk att patienter i psykiatrin skulle utgöra fara för andra om de uteblir från behandling och tappar kontakten med psykiatrin.  

– Generellt sett är våra patienter ofarliga, säger han.

* I klippet ovan kan du höra Linda Biguets, som lever med bipolär sjukdom typ två, om att coronapandemin gör henne mer deprimerad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.