Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Toms Blideman/SVT

Här jagar Sjövärnet båttjuvar – med värmekikare

Uppdaterad
Publicerad

Roslagens Sjövärnskår har börjat samarbeta med polisen. De patrullerar småbåtshamnar och bryggor nattetid för att hindra stölder av båtar och motorer. Med hjälp av radar och mörkerkameror kan de komma nära utan att bli upptäckta.

– Flera gånger har vi åkt rakt in i pågående brott, säger Joakim Wohlfeil på Roslagens Sjövärnskår.

I maj lyckades Roslagens Sjövärnskår avbryta två pågående båtstölder. Första gången var tjuvarna i full färd med att bogsera bort tre båtar som de nyss stulit. När Sjövärnskåren dök upp flydde tjuvarna i full fart på en vattenskoter.

Den andra gången var båttjuvarna upptagna med att stjäla en båtmotor när de avbröts av Sjövärnets besättning. Tjuvarna körde upp båten på land och försvann innan polisen kom.

– Tack vare att vi avbrutit tjuvarna under pågående brott är det många människor som sluppit få sina båtar stulna, säger Joakim Wohlfeil på Roslagens Sjövärnskår.

Under en nattpatrullering jagade Roslagens Sjövärnskår upp båttjuvarna på land. Foto: Roslagens Sjövärnskår

Tittar efter det som avviker

Stockholmsregionen är hårdast utsatt för båttjuvar i Sverige och hela Skandinavien och här har minskningen av antalet brott skett betydligt långsammare än i exempelvis Region Väst. Men med hjälp av frivilliginsatser som Sjövärnskårens samarbete med polisen har antalet båtstölder minskat de senaste åren. Och nu vill Sjövärnet utöka spaningen nattetid och köpa in drönare med värmekamera.

– Vi tittar efter allt som avviker från det normala. Det kan vara båtar eller bilar som är på fel plats eller människor som beter sig på ett konstigt sätt, säger Joakim Wohlfeil på Roslagens Sjövärnskår.

Följ med Sjövärnet ut på nattlig patrull i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.