Sju gängkriminella häktade för grov brottslighet

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har under de senaste dagarna gripit sju personer som är ledargestalter inom olika grovt kriminella gängkonstellationer i norra Stockholm. De misstänks för flera fall av stämpling till mord, förberedelse till mord och grova vapenbrott.

–De häktade är pådrivande personer bakom många av skjutningarna i Stockholmsregionen under senare år och är ledargestalter i olika gäng, säger Anna Benedetti som är chef med operativt ansvar för skjutningar och sprängningar i Region Stockholm och fortsätter:

–Vi tycker vi har bra bevisläge och alla personer häktades ju också idag. Skulle det här leda till åtal och domar så småningom så kommer det definitivt ha betydelse för skjutvapenvåldet på gatorna i Stockholm framöver, säger Benedetti till SVT Stockholm.

Personerna har gripits i Stockholm, Sundbyberg, Borås och i Spanien de senaste dagarna. De misstänks för allvarlig våldsbrottslighet. Under våren 2020 knäckte Europol med hjälp av fransk polis ett krypteringsverktyg. Informationen från det har använts i det här ärendet.

– Det har lagts ut beställningar om mord i krypteringsverktyget och det ligger bakom häktningarna idag, säger Benedetti.

En av de häktade männen är en 33-årig man från Sundbyberg som har ett digert belastningsregister och som har dömts för grova våldsbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.