Annika Tibell, tf sjukhusdirektör, säger att de agerade för långsamt när det gäller trakasserierna på Karolinska. Foto: SVT/TT

Sjukhusdirektören om trakasserierna: ”Vi agerade för långsamt”

Uppdaterad
Publicerad

Efter den mycket allvarliga kritiken mot Karolinska sjukhuset om antisemitism och trakasserier mot judiska läkare, säger Annika Tibell, tf sjukhusdirektör att de agerade för långsamt men att de nu har fullt fokus på frågan.

I höstas kom det fram att en före detta chef, numera överläkare på Karolinska sjukhuset i Solna har anklagats för att trakassera judiska läkare. Trakasserierna ska ha pågått under längre tid och anmälarna menar att sjukhuset inte gjort tillräckligt för att stoppa det. Amerikanska människorättsorganisationen Simon Wiesenthal Center har nu satt sjukhusets agerande på en lista över årets tio värsta antisemitiska händelser.

– Vi ser naturligtvis mycket allvarligt på kritiken, vi har nolltolerans mot trakasserier, säger tillförordnade sjukhusdirektöre Annika Tibell om kritiken.

”Kraftfulla åtgärder”

Hon vill samtidigt informera om att de nu har vidtagit flera åtgärder, bland annat arbetar de med arbetsmiljön på den aktuella enheten, de har breda åtgärder på hela sjukhuset om allas lika värde och de har anlitat en extern advokatbyrå för att utreda anmälan om antisemitism om sjukhuset.

– När vi har en utredning till grund kommer vi att vidta kraftfulla åtgärder mot missförhållanden som påvisas i utredningen. Vi kunde agerat snabbare i våras och somras men nu har vi mycket starka insatser på det här området, säger Annika Tibell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer