Rabbi Abraham Cooper, en av grundarna till människorättsorganisationen Simon Wiesenthal Center. Foto: Samy Dahlman

Efter larm om antisemitism på Karolinska: ”De agerade inte snabbt nog”

Uppdaterad
Publicerad

Tre judiska läkare ska ha utsatts för trakasserier av en före detta chef på Karolinska sjukhuset i Solna. Människorättsorganisationen Simon Wiesenthal Center träffade idag sjukhusledningen för att säkerställa att sjukhuset tar händelsen på allvar.

Läkaren som larmat om att trakasserier med antisemitiska förtecken hänvisade bland annat till nidbilder med judiska symboler som den utpekade chefen lagt upp på Facebook. Tre organisationer, däribland Simon Wiesenthal Center, har tagit del av bilderna och konstaterat att bilderna är antisemitiska.

– Vi brukar inte hantera sådana här frågor men det här är ett tydligt fall av antisemitism, säger rabbi Abraham Cooper.

Träff med sjukhusledningen

Han är en av grundarna till Simon Wiesenthal Center, en internationell människorättsorganisation med säte i Los Angeles. På onsdagsmorgonen var Abraham Cooper på plats på Karolinska med syftet att säkerställa att sjukhuset tar anmälan på allvar.

Han nämner två skäl till att Simon Wiesenthal Center tagit sig an ärendet.

– Någon måste stötta det här läkarna. Vi hyser också stor respekt för det här sjukhuset så vi hoppas att de snabbt hanterar detta på ett bra sätt och att vi kan gå vidare.

Kritik mot tidigare utredning

Anklagelserna om antisemitism utreddes först internt på den berörda sjukhusavdelningen men läkaren som anmälde och flera andra ur personalen ansåg att utredningen hade stora brister. I februari i år nådde anmälan ända upp till sjukhusledningen.

Sedan den misstänkta antisemitismen nu uppmärksammats i media har den utpekad före detta chefen tagit ”time out”, den nuvarande chefen har valt att avgå och sjukhusledningen har tillsätt en extern utredning.

”Vi släpper inte detta”

Abraham Cooper är nöjd med onsdagens möte med sjukhusledningen.

– De inser att de borde ha agerat tidigare och mer bestämt. Jag går härifrån med övertygelsen om att de kommer att agera snabbare. Nu vet de att Simon Wiesenthal Center är en bra samarbetspartner men vi släpper inte detta utan kommer att följa det noggrant.

Antisemitism betyder fördomar och fientlighet mot judar därför att de är judar. Det handlar dels om stereotypa föreställningar och myter, dels om en negativ inställning till judar som grupp. Antisemitism kan ta sig olika uttryck och variera i styrka. Den kan uppträda som allt ifrån ganska milda fördomar till ett ursinnigt hat. Den kan framträda som attityder och tankemönster men också som teologi och ideologi. Den kan yttra sig som verbala påståenden, social och legal diskriminering och våld. Som historien visar kan antisemitism även utmynna i fördrivning och folkmord.

Källa: Svenska kommittén mot antisemitism

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer