• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Foto: SVT/Mattias Lodding

Sjukvårdsdirektören: ”Jag ser covid-19 som en storm”

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen höll Region Stockholm en pressträff om coronapandemin och hur situationen ser ut i Stockholms län.

– Vi hoppas på det bästa men förbereder oss för det värsta, sa Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Från sjukvården jobbar man nu för fullt med att utöka antalet intensivvårdsplatser på regionens sjukhus. Man räknar nämligen med att situationen kan komma att bli mer allvarlig de närmsta veckorna. Arbetet kommer bland annat handla om att öppna en extern sjukvårdsavdelning för coronasmittade patienter.

Björn Eriksson som förutom hälso- och sjukvårdsdirektör också är läkare och nu chef för den regionala särskilda sjukvårdsledningen, säger att de vill ha riktlinjer från Socialstyrelsen hur man ska prioritera när det blir många patienter.

Corona i Stockholm

”Nu prövas vår gemensamma uthållighet”

– Nu ser vi en ökning framförallt bland personer som har blivit smittade i samhället, det vill säga en samhällsspridning, säger Per Follin, smittskyddsläkare.

På fredagseftermiddagen är den senaste siffran på antal smittade 501, rapporterad på  torsdagskvällen. Enligt smittskyddsläkaren Per Follin finns inga beräkningar av mörkertalet. Men de senaste dagarna har man kunnat se att många använt webb-tjänsten där man kan testa sina symptom och få ett utlåtande om de kan vara corona-smittade.

Finansregionrådet Irene Svenonius (M) uppmärksammade alla privatpersoner och företag som hört av sig och vill hjälpa till:

– Till alla som vill hjälpa till, vill du jobba inom vården, har du utbildning, gå in på sll.se, och anmäl dig för du behövs i dag. Har du varor att dela med dig av, gå in på sll.se, sade Svenonius.

”Vi tar emot all hjälp”

Björn Eriksson säger också att de behöver hjälp och främsta fokus just nu är att få fram skyddsutrustning.

– Till företag och organisationer som kan hjälpa oss med utrustning eller personal, vi tar emot all hjälp vi kan få, säger Björn Eriksson.

Björn Eriksson tackar all vårdpersonal och säger sedan:

– Det här kommer att bli ännu värre och ännu tuffare och vi kommer att behöva så mycket hjälp från alla medarbetare som möjligt under veckorna som kommer. Den som jobbar deltid kanske kan öka sin tid, den nyligen pensionerade kan kanske komma tillbaka. Samtidigt måste vi vara långsiktigt hållbara. Vi måste stå ut i flera veckor innan vi är tillbaka på normala nivåer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet