Hör Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm, om varför smittoläget oroar honom. Foto: SVT

Region Stockholm coronavarnar: Ingen går säker

Uppdaterad
Publicerad

Spridningen av coronaviruset ökar i Stockholmsregionen. Hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson lyfter ett varningens finger till dem som inte följer rekommendationerna.

– Oavsett ålder kan man bli mycket sjuk, säger han.

Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm, beskriver utvecklingen som att invånarna i regionen har ”tappat greppet” om att följa rekommendationerna för att minska smittspridningen.

– Vi vill signalera att det är allvar igen. Vi måste tillbaka till det vi klarade under våren, det vill säga att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer på ett sätt så att smittan klingar av, säger han.

Corona i Stockholm

Bakgrunden är den ökade smittspridningen av coronaviruset som tog fart igen i slutet av september efter en nedgång under sommaren och tidig höst, enligt Folkhälsomyndighetens statistik för antalet bekräftade fall per vecka.

En vidrig sjukdom

Eriksson säger att ”det finns egentligen bara en förklaring” till ökningen.

– Vi har börjat träffas mer och träffas på mindre ytor, och framför allt vet man att det är i hemmet och på arbetsplatsen som det sprids, säger han och fortsätter:

– Det betyder till exempel att vi inte ska gå på fester med vännerna, att vi inte ska gå in i trånga miljöer, att vi ska jobba på distans om vi har möjlighet till det, och att vi inte ska gå till arbetet eller åka med kommunikationer om vi är förkylda och har symtom.

TT: Vad vill du säga till dem som inte lyssnar till uppmaningen?

– Det är en vidrig sjukdom, ingen går säker. Oavsett ålder kan man bli mycket sjuk, behöva intensivvård och i värsta fall avlida. Den är svår och oberäknelig. Vi vill inte att någon ska smittas, säger Eriksson.

”Det är komplext”

I söndags pausade Region Stockholm möjligheten att beställa hem coronatester i fyra dagar, efter en kraftig ökning av beställningarna som lett till köbildning.

Björn Eriksson tycker att det är ”svårt att säga” om regionen borde ha varit bättre förberedd på ökningen som kom.

– Man har försökt att bygga ut kapaciteten hela tiden. Det är en jättestor apparat med mycket logistik, att skicka hem hemtester, att ha skyddsutrustning, att distribuera det till rätt laboratorium och testa. Det är många moment som ska fungera. Jag har respekt för att det är komplext.

20 patienter på IVA

Regionen kommer, även som tidigare, att publicera lägesrapporter om covid-19 på tisdagar och fredagar, skriver Region Stockholm i ett pressmeddelande.

För tillfället vårdas 20 patienter inom Region Stockholm i intensivvård, medan antalet patienter vid geriatrik och akutsjukhus som får vård är 183. Totalt är alltså 203 patienter i behov av sjukhusvård på grund av covid-19 i Region Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet