Foto: SVT

Stockholmarnas skäggfest

Uppdaterad
Publicerad

Idag är det dags för World beard day i Stockholm – en hyllningsdag till skägget. Under lördagseftermiddagen blir det skäggparad som avgår från Medborgarplatsen och avslutas vid Tele2 arena.

– Det här är det största skäggfirandet i Europa, säger arrangören och skäggentusiasten Karin Fahlström.

På lördagseftermiddagen kommer det att bli ett stort skäggfirande i Stockholm och skäggens dag väntas locka tusentals personer.

Men varför fira skägg?

– Varför inte? Vi firar kanelbullens dag i Sverige, så det är klart att vi kan fira skäggets dag. För de här killarna är det inte bara en trend utan det blir som en livsstil och ett brödraskap, säger Karin Fahlström.

Den första lördagen i september innebär Internationella skäggdagen, en dag där skägget är i fokus. Det är andra året i rad som evenemanget arrangeras och barberare och skäggentusiaster från hela Europa samlas.

– På något sätt blir skägget den gemensamma nämnaren som får de här killarna att lära känna varandra. Det blir lite gränsöverskridande, man går över nationaliteter och klasstillhörigheter, säger Karin Fahlström.

”Ska passa bäraren”

Under festligheterna hålls en tävling om vilka som har snyggast skägg där skäggbärare kan tävla i en rad olika klasser. Skäggdomaren Hans Hamrin deltog själv i skägg-VM 1995 där han tog hem andraplatsen. Genom åren skaffat sig ett öga för vad som anses vara snyggt skägg.

– Det viktiga är att det är rätt klass och att det är välvårdat. Det ska även passa på bäraren. Ett stort skägg på en liten person ser väldigt konstigt ut liksom en liten mustasch på en jätteperson.

Är det svårt att bedöma skägg?

– Det är inte svårt att bedöma, i slutändan blir det väldigt subjektivt för det är i princip en skönhetstävling, även om man inte ska kalla det så, säger Hans Hamrin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer