Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se reparationen av fartyget S/S Norrtelje på Beckholmen. Foto: Tomas Blideman/SVT

Skärgårdens drottning S/S Norrtelje får ansiktslyft på Beckholmen

Publicerad

I november bogserades ”skärgårdens drottning”, båten S/S Norrtelje, till Beckholmen för en omfattande renovering. De 120 år gamla bottenplåtarna är sönderrostade och måste bytas.

– Den stora utmaningen är att sammanfoga det gamla med det nya, berättar Martin Adevik, produktionschef på Stockholms reparationsvarv.

I östra dockan på Beckholmen pågår ett intensivt arbete med att byta ut de rostiga bottenplåtarna på S/S Norrtelje. De gamla plåtarna skärs bort med skärbrännare och ersätts med ny fartygsplåt.

– Det är i princip hela botten som måste bytas ut, säger Martin Adevik.

På Beckholmen gjordes en ultraljudsundersökning av S/S Norrtelje som visade att fartygsplåten rostat och behövde bytas ut. Även spanten som är fartygets stomme var rostig och måste bytas.

Beckholmens långa båthistoria

På Beckholmen har det pågått varvsverksamhet sedan 1600-talet. Beckholmen har fått sitt namn från det becksjuderi som låg på ön. Tjära kokades till mer trögflytande beck som användes till att täta båtskrov och tunnor och var en värdefull exportvara.

– När vi sanerade ön 2012 och började gräva i marken kunde vi fortfarande känna doften av nykokt tjära, säger Martin Adevik.

Hittade tidskapsel

Under arbetet med att ta bort de gamla fartygsplåtarna hittades verktyg, kilar och nitar framme i kölen som tappats när fartyget byggdes.

– Det var för smalt längst ner så de har ju inte fått upp dem. Det är en 120 år gammal tidskapsel, säger Martin Adevik.

I mitten av februari beräknas renoveringen vara färdig och när isläget tillåter ska S/S Norrtelje bogseras tillbaka till hemmahamnen i Norrtälje.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från Arkivet: Från palatsångare till restaurangbåt – här är historien om S/S Norrtelje. Foto: Arkiv

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.