Skärgårdsmålare får eget museum

Uppdaterad
Publicerad

Roland Svensson, den folkkäre skildraren av Stockholms skärgård, får ett eget museum på Möja.

– Här har vi försökt att återskapa miljön från Roland Svenssons ateljé på Tornö, där han bodde i alla år. Museet är formatmässigt en kopia av ateljén och allt är återställt – hans plats där han satt och skrev och arbetade,  och platsen där han målade.

Britt Fogelström från Sällskapet Roland Svenssons vänner visar oss runt i det nya muséet som invigs på söndag. Vi har tagit båten från Sollenkroka till Möja i Stockholms skärgård och klivit av vid Ramsmora brygga. Därifrån är det bara några meter till Roland Svensson-museet.

Berättade både med pensel och penna

Roland Svensson var inte bara en folkkär skildrare av skärgårdslivet med hjälp av penslar, han var även författare, bland annat till boken Skärgårdsliv i gången tid.

– Han kallade den sitt kärleksverk. Det är folklivsforskning som beskrev hur man levde i skärgården, ett liv som lite grand sjöng på sista versen under 40-talet när han var som mest här ute. Det ålderdomliga fanns kvar, den generationen som kunde det här med självhushåll och som levde på det gammalmodiga sättet, ett liv som stämmer ända tillbaka till 1700-talet, säger Britt Fogelström.

”En stor konstnär”

Möjaborna Lars Johansson och hans fru Margareth träffade Roland Svensson många gånger.

– Jag skjutsade bland annat honom och Sven Bartel fram och tillbaka när de skulle göra Svenska Lillö-boken. De bodde även i tält några dagar i taget när de var där ute, och sedan hämtade jag dem igen, säger Lars Johansson.

– Ibland när det är så jättevackert här ute med alla färger, färger som man nästan inte tror är riktiga, då kan jag tänka att det ser ut som en Roland Svensson-målning. Så duktig var han på att skildra både sommar- och vintermotiv. En stor konstnär var han verkligen, säger Margareth Johansson.

– Han älskade höstar och vårar i synnerhet, men han gillade hela året väldigt mycket, även vintern. Varje årstid hade sin tjusning, tyckte han, säger Lars Johansson.

”Går rakt in i hjärtat”

Museet invigs på söndag och kommer ha öppet hela sommaren utom på måndagr, och tanken är att man ska kunna besöka det även på vintern om man bokar tid.

– Jag har seglat mycket i mitt liv och han skildrar de här miljöerna och den här skönheten som finns i naturen i havsbandet så att när jag ser på hans tavlor så får jag ofta tillbaks känsloförnimmelser över många av livets riktigt fina stunder man har upplevt. Jag tycker att han är en mästare på att fånga det, det går rakt in i hjärtat, säger Britt Fogelström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer