Foto: Scanpix

S kräver skärpta regler för rut-avdrag

Uppdaterad
Publicerad

Skärp reglerna för rut-avdrag för lyxtjänster som bartender och kock måste stoppas, det kräver socialdemokraterna i skatteutskottet, efter SVT/ABC:s avslöjande i går.

Hyr hem en lyxkock till festen, eller varför inte en bartender som blandar drinkarna? Med Rutavdrag blir det halva priset. Helt okej enligt Skatteverket. Det här kunde SVT berätta om igår.

– Rut har ju blivit lite konstigt. Först handlade det om städ, sedan blev det kock, nu bartender, och det var så vi kom in i det här. Men jag har kollat med Skatteverket och det är helt okej, säger Björn Nielsen, vd för företaget Rent a bartender.

– Vi jämställer bartender med matlagning, förklarar Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Reaktionerna på SVT:s avslöjande i går har gett starka reaktioner. Socialdemokraterna i skatteutskottet vill få stopp på vad man menar är en glidning av rut från hushållsnytta till lyxtjänster.

– Era inslag har ju visat att lagstiftningen är svårtolkad så vi kommer att kräva att regeringen kommer tillbaka med en tydligare lagstiftning, säger Leif Jacobsson, (S), vice ordförande i skatteutskottet.

Så här kommenterar finansminister Anders Borg i dag till SVT:

– Tanken är att det här ska skapa förutsättningar att det här ska leda till att fler kommer i arbete, och kanske till och med underlätta livspusslet. Då kan man inte göra skillnad mellan städning eller om någon får för sig att anställa en bartender.

En bärande tanke bakom rut har varit just att stödja familjer i livspusslet. Men genom att halvera taket för rut kan man se till att det också stannar vid det, menar socialdemokraterna.

– Rut är för generöst i dag när det gäller hur mycket man får dra av för, och då uppstår för sånt här. Företag tänjer på gränserna. Därför vill vi halvera taket för rut , Leif Jacobsson.

Men den tanken tilltalar inte Anders Borg.

– Det är framförallt för jobben som det här avdraget finns till, och drar man ned det så riskerar man slå ut jobb.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rut-avdraget granskas

Mer i ämnet