Avancerad skatteplanering bakom Nya Karolinska

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer nya uppgifter kring det redan tidigare omstridda bygget av Nya Karolinska.
Hittills hemliga dokument – som Uppdrag granskning fått tillgång till från den så kallade Luxemburgläckan – visar att bolaget som bygger sjukhuset är inblandat i avancerad skatteplanering.

Det är i den databas som nyligen läcktes från konsultbolaget PWC i Luxemburg som uppgifterna om skatteplaneringen finns. Enligt Uppdrag Gransknings kartläggning har det bolag som bygger Nya Karolinska sjukhuset, Swedish Hospital Partners lånat pengar av sina egna ägare till en hög ränta, och på så vis minskat skatten. Delar av pengarna har skickats till skatteparadiset Luxemburg.

Rosdahl: Jag känner mig besviken

När avtalet om sjukhusbygget undertecknades 2010 av Stockholms läns landsting var Torbjörn Rosdahl (M) finanslandstingsråd. Han säger att han då var övertygad om att avtalet var skattemässigt korrekt. Idag är han besviken över skatteupplägget.

– I backspegeln, och när du berättar om de här enorma summorna, så känner jag mig besviken, för jag tycker att man ska skatta i det land där man verkar, och vi behöver de här pengarna för att bygga upp välfärden i Sverige, säger Torbjörn Rosdahl.

– Har ni den politiska ledningen något ansvar tycker du?

– Jag är ytterst ansvarig för allt som sker i Stockholms läns landsting, och jag har ett stort ansvar i det här.

Skanska frånsäger sig ansvar

Byggföretaget Skanska frånsäger sig ansvar för skatteupplägget i Luxemburg. De hänvisar istället till det brittiska investmentbolaget Innisfree, som är delägare i det bolag SHP som tillsammans med Skanska skapats för sjukhusbygget.

– Innisfree ansvarar för 50 % av den andra investeringen, säger Hans Biörk på Skanska. Det är de som måste stå till svars för de frågorna om det har skett någon avancerad skatteplaneringsom du säger, som har undandragit någon myndighet i Sverige eller England skattepengar.

Uppdrag Granskning har upprepade gånger sökt Innisfree – som inte vill ställa upp på en intervju. De skriver att de följer lagen och att Luxemburg används av administrativa skäl som inte påverkar skatten.

Läs mer om avslöjandet på UG:s sajt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen på Nya Karolinska

Mer i ämnet
Mer Stockholm
Mer Nyheter