Foto: Kovan Alshawish/SVT

Hassan utnyttjas som svartarbetare: ”Han förslavar mig och jag har inget val”

Publicerad

Hassan jobbar svart på en restaurang i Stockholmsområdet. Han jobbar upp till 80 timmar i veckan utan rast och ibland utan ledig dag för 27 kronor per timme.

– Om det inte finns jobb på restaurangen då skickar han hem mig till honom för att städa, säger Hassan.

När Hassan fick sitt tredje avslag från Migrationsverket och risken att utvisas blev ännu större fokuserade han på att hitta ett jobb och få ett arbetstillstånd för att kunna stanna kvar i landet.

Han fick en tre månaders provanställning på en restaurang. Efter det erbjöd restaurangägaren honom ett jobb med 8 000 kronor i lön. Enligt avtalet skulle han tjäna 19 000 kronor men varje månad lämnade han tillbaka pengar till arbetsgivaren. Men efter ett och halvt år vägrar arbetsgivaren att skicka lönebesked till Migrationsverket så Hassan kan få arbetstillstånd.

– Jag jobbar som fyra medarbetare, säger Hassan, som egentligen heter något annat.

SVT har valt att inte ta kontakt med restaurangägaren eftersom Hassan är ekonomiskt beroende av sitt jobb på restaurangen.

I klippet ovan hör du Hassan berätta om arbetsmiljön och hur han behandlades på jobbet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.