Den muslimska friskolan al-Azharskolan i Stockholm gav nyligen upphov till debatt om könsuppdelad undervisning Foto: TT

Skola delade upp elever efter kön – var inte diskriminering

Uppdaterad
Publicerad

Diskrimineringsombudsmannen har granskat den muslimska friskolan Al Azharskolan för deras sätt att dela upp eleverna efter kön under bussturer. Denna uppdelning anses inte vara diskriminerande. Däremot riskerar skolans sätt att dela upp elever under idrottslektionerna att diskriminera personer.

Det var i april tidigare i år som TV4:s program Kalla fakta berättade om hur en religiös friskola i Vällingby delade upp eleverna efter kön när eleverna skulle åka från sina hem i Tensta och Rinkeby. Flickorna hänvisades till att gå på bussen i den bakre delen medan pojkarna fick gå på längst fram.

LÄS MER: Skolelever delas upp efter kön i skolbuss

Programmet uppmärksammades stort under våren och flera anmälningar kom in till diskrimineringsombudsmannen, DO. Nu har DO kommit med sitt utlåtande.

– När det gäller bussturerna kan vi inte se att det är en överträdelse. Men i samband med tillsynen har vi även ställt frågor kring könsuppdelade idrottslektioner. Där kan vi se en risk för att personer känner sig diskriminerade, säger Clas Lundstedt som är pressansvarig på DO.

LÄS MER: Könsuppdelad undervisning ska bli omöjlig

I beslutet skriver DO att skolan genom att man systematiskt delar upp eleverna efter kön i idrottsundervisningen riskerar att överträda förbudet mot diskriminering. DO bad Al Azharskolan om ett yttrande efter de inkomna anmälningarna men man gjorde däremot inte något besök i skolan för att själva se hur verksamheten var.

– Det är så det är när vi gör tillsyner. Vi bedömde att det svar som kom in räckte för att kunna fatta ett beslut, säger Clas Lundstedt.

  • DO bedömer att Stiftelsen Al Azharskolan genom sitt sätt att systematiskt dela upp eleverna efter kön i idrottsundervisningen riskerar att överträda förbudet mot diskriminering i 2 kapitlet 5 § diskrimineringslagen (2008:567), DL.
     
  • DO bedömer att Al Azharskolans arbete med aktiva åtgärder inte uppfyller kraven i 3 kapitlet DL.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Könsuppdelning på Al Ahzarskolan

Mer i ämnet