Rektor Susanne Dybeck förklarar att vargen har synts till och att skolan agerar som vanligt. Foto: Mats Tapper och Svartbäcksskolan

Rektorn: Vi är inte oroliga

Uppdaterad
Publicerad

Förra fredagen dök vargtiken, som håller till på Södertörn, upp utanför Svartbäcksskolan i Haninge. En förälder och lärare upptäckte vargen och skrämde då bort den. Men att skolan skulle ställa in utflykter på grund av vargen stämmer inte alls enligt skolans rektor.

Det var tidningen Mitti som skriver att skolan på grund av vargen ställer in utflykter till Tyresta by. Men detta stämmer inte enligt Susanne Dybeck som är rektor på skolan.

– Nej, så är det inte. De utflykter vi har ligger i början på höstterminen, dessa gör vi inte nu på vintern, säger Susanne Dybeck till SVT Nyheter Stockholm.

Hon förklarar att vargen har synts till och att skolan agerar som vanligt. Det vill säga att de följer de råd de har fått från kommunen och länsstyrelsen.

Bra och stark rastorganisation

– Vi på skolan är inte oroliga och föräldrar hör inte av sig och är jätteoroliga. När vi sett vargen går vi ut med information och det känner vi oss trygga med, säger Susanne Dybeck.

Rektorn framhäver att skolan har en stabil rastorganisation med rastvärdar, som hon tror att föräldrar till skolbarnen är trygga med.

– Rastorganisationen är väldigt bra och stark, och den är redan inbyggd. Den beror inte på vargen, säger Susanne Dybeck.

Lärare och förälder skrämde bort vargen

Vargtikens rutt går i närheten av Svartbäcksskolan och när hon passerade skolan förra veckan, så ringdes länsstyrelsens rovdjurspersonal dit.

Vi undersöker sådana tips och har regelbundna möten där vi diskuterar situationen, senast i förra veckan, säger Arne Söderberg rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Stockholm till SVT.

I en tidigare artikel uppgavs att skolan ställt in utflykter på grund av vargen, men det stämde alltså inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.