Skolborgarrådet Lotta Edholm (L) om klimatsmart mat. Foto: SVT

Skolborgarrådet: ”Ett glas mjölk räcker inte”

Uppdaterad
Publicerad

Den nya C40-deklarationen om klimatsmart mat som Stockholms stad skrev under vid klimattoppmötet i Köpenhamn i veckan, fortsätter att väcka känslor. Maxintaget för mejerier är alldeles för lågt satt, tycker Stockholms stads skolborgarråd.

I den nya deklarationen står det att målet är att köttet i Stockholms stads skolor och äldreomsorg ska begränsas till 16 kilo per person och år. Även andelen mejeriprodukter ska minska. Nu reagerar skolborgarrådet, liberalen Lotta Edholm, på mejeri-intaget.

– Den nya deklarationen för varje skolbarn skulle innebära ett maxintag på 250 gram mejerier om dagen. Det är cirka ett glas mjölk och barnet får därefter välja bort både gratängosten på lasagnen och smöret på mackan. Stockholms stad ska givetvis ta ansvar för klimatet men inte genom begränsningar som är orimliga och omöjliga, säger Lotta Edholm (L), skolborgarråd i Stockholm.

Stockholms stad antog, så sent som i våras, nya riktlinjer för måltider och syftet med dessa var att minska klimatpåverkan genom bland annat fler vegetariska alternativ och minskat matsvinn. Liberalerna står bakom dessa riktlinjer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Stockholm
Mer Nyheter