Erik Slottner (KD) kritiserar påskrivet klimatavtal

Publicerad

Stockholms stad har som mål att minska på kött och mejeriprodukter som serveras i stadens regi som på skolor och inom äldreomsorgen. Men äldreborgarrådet Erik Slottner (KD) går emot det beslutet och säger att man inte ska dra ner på kött för de äldre.

Bakgrunden är att Stockholms stad har skrivit under en deklaration för klimatsmart mat vid klimattoppmötet C40 i Köpenhamn. Det innebär att maten i stadens verksamheter har som mål att vara klimatsmart senast år 2030.

I Moderaternas  pressutskick står bland annat att läsa att man ska stödja en ökning av den växtbaserade livsmedelskonsumtionen. Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) befinner sig fortfarande i Köpenhamn men hennes pressekreterare skriver till SVT: ”Stadens bedömning är att de redan antagna dokument är i linje med Köpenhamnsmötets ambitioner. Så antagna planer gäller även framåt.”

Äldreborgarrådet Erik Slottner (KD) menar att man inte kommer att dra ner på kött för de äldre utan att det viktigaste är att se till att äldre äter ordentligt.

– Det är mycket viktigare än att fokusera på antal gram eller kilo kött, säger Erik Slottner. Hör mer i videon ovan.

SVT rapporterade · Äta mindre kött

13.58
Jag tycker att det är synd att Slottner drar alla äldre över en kam, många av oss vill vara med bidra till hållbar utveckling och har inget emot ny mat. Kanske är det svårare för en del män i Erik Slottners ålder och samhällsklass att ändra vanor? MVH Vera
14.12
Jag har minskat min köttkonsumtion rejält men avstår inte helt. Jag lagar själv mest vegetariskt men äter kött om jag är hos någon där det serveras kött. På restaurang blir det oftast vegetariskt numera.

Jag har däremot lite svårt att tänka mig att avstå helt från mejeriprodukter, t.ex. ost, filmjölk mm till frukost.

Förstår inte varför äldre skulle vara befriade från sitt ansvar vad gäller klimat och miljö. Det är vi (jag blir 65 nästa år) som till stor del ställt till det för kommande generationer...
14.35
Jag håller helt med Slottner i denna fråga.
Själv är jag 60 men bryr mig inte alls om frågan
för egen del utan äter som vanligt. Jag är ej "frälst"
i denna nya religion.
14.35
Sveriges påverkan/utsläpp är drygt 0,1% av världens utsläpp, så det är direkt tramsigt/oansvarigt att riskera äldres näringsintag för ren symbolpolitik.
14.44
Grattis Urban. Du är en del av problemet!
14.44
Nej har inte dragit ner på köttet för klimatet. Äter man svenskt kött så bidrar man till en hållbar utveckling om man är oroad över klimatet. Tycker att denna klimatdebatt har spårat ur totalt. Världen kommer inte att gå under. Innan människan började med sina utsläpp, vad styrde klimatförändringarna då?
14.46
Svenskt ekologiskt kött äter jag, men inte varje dag och inget annat kött.
15.14
Nej tack, tycker inte att folk ska bli påtvingade denna agenda.
15.14
Överförmynderi! Som i vanlig ordning drabbar de små och de svaga i samhället!
15.15
Jag äter mindre kött, fast vet inte om det nödvändigtvis är för just klimatets skull. Men bara det faktum att tankesättet blir allt mer etablerat bland befolkningen innebär ju att konsumtionen minskar. Sedan är det ofta också nyttigare med vegetariskt...

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer