Elever på Globala gymnasiet på Södermalm tar för sig av salladsbuffén. Foto: Tommy Bergman/SVT

Här är skolan som bara serverar vegetarisk lunch

Uppdaterad
Publicerad

Att äta kött eller inte har blivit en fråga där många har starka åsikter. På Globala gymnasiet i Stockholm serveras bara vegetarisk mat till lunch, och så har det varit de senaste tio åren.
– Det är jättebra, säger eleven Thea Restadh.

År 2007 beslutade Globala gymnasiet att skolrestaurangen skulle laga mat där miljöbelastningen var så låg som möjligt, och där god miljö, god hälsa och god djuromsorg skulle främjas.

Efter en omröstning på skolan 2009 beslutades att skolan bara ska servera vegetarisk mat. Och de elever vi pratar med nu, tio år senare, är positiva till det beslutet.

– Det är väldigt bra, säger Noah Lindberg, som även berättar att många blir chockade när han berättar att skolan bara serverar vegetarisk lunch.

– När man förklarar hur gott det är så förstår folk, säger Hugo Wijk.

”Handlar inte om politik”

Thea Restadh berättar att många tror att hon och de andra eleverna inte får i sig tillräckligt med protein.

– De tycker att det är konstigt att skolan väljer ”parti” genom att servera vegetarisk mat – som att det vore något politiskt i det, vilket det inte handlar om i det här fallet, säger hon.

De elever vi pratar med tror att mycket handlar om att det är en vana att äta kött.

– Vi har ätit kött väldigt, väldigt länge, och när man ändrar och gör något nytt och väljer något annat istället så väcker det ofta ganska starka reaktioner – just för att man går emot det som är det normala, säger Isa Sörensen.

Hugo Wijk, Thea Restad, Noah Lindberg och Isa Sörensen går alla på Globala gymnasiet. Foto: Helena Björk/SVT

Skolkockar positiva

Kökschefen David Liebe menar att inställningen till vegetarisk mat har förändrats.

– På 90-talet och kanske även för tio år sedan var det mycket mer negativt, att man skulle få näringsbrist och sådana saker. Nu vet man att man klarar sig utmärkt på vegetarisk mat – kanske till och med bättre, säger David Liebe.

– Skolkockar är oftast väldigt positiva och nyfikna när jag berättar att vi bara serverar vegetarisk mat. De är väldigt lyhörda för de här idéerna, säger kocken Magnus Naess.

Den här artikeln är en del av Sverige möts. Mer om satsningen kan du läsa på Sverige möts hemsida

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer