Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Smålänningarna gör minst i landet för att minska köttkonsumtionen Foto: SVT/TT

Smålänningarna gör minst i landet för att minska köttkonsumtionen

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en undersökning som SVT har låtit göra är smålänningarna de som gör minst för att minska sin köttkonsumtion. Samtidigt är köttets påverkan en het debattfråga.

Var tredje svensk har minskat sin köttkonsumtion för klimatets skull, men i Småland tycker de om sitt kött. Där är det bara var fjärde person som har dragit ned på sitt köttätande.

– Om man åt kött sex gånger i veckan förr så kanske jag äter jag äter fyra gånger i veckan nu, säger Rose Marie Blankenburg.

Undersökningen visar också att 66 procent av smålänningarna tycker att köttproduktionen har liten eller ingen påverkan alls på klimatet.

– Jag tror det är mest elektronik, till exempel kylskåp och sådant som skadar ozonlagret. Jag tror inte att det har något med kött att göra, säger Adam Jonsson.

Se mer i klippet ovan.

SVT rapporterade · Har du dragit ner på köttkonsumtionen? Hur går det?

06.51
Jag tycker det är för stort fokus på frågan om köttkonsumtion och ett för snävt synsätt att bara titta på köttkonsumtionen i klimatarbetet. Titta på flygvanor, transporter av varor, mängden närproducerad mat och andra produkter vi väljer att köpa etc etc.
06.51
Har blivit vegetarian! Började med att bara äta vegetariskt i skolan och sedan äta mer och mer vegetariskt hemma. Och nu blir det endast vegetariskt. Är förvånad över hur lätt der var, och hur gott och enkelt det är att äta vegetariskt jämt!
07.56
Att skylla på oskyldiga djur är enkelt. Det är inte djurens fel, det är människors fel för att vi är kraftig överbefolkad. Jag äter sällan kött för att jag gillar inte hur djuren hålls i Sverige och övriga länder.
08.48
Tvärtom, som pensionär äter jag kött varje dag. Tycker att en måltid utan kött är inte en måltid. Gris fågel och nöt. Grönsaker finns också på tallriken!
08.48
lol nej
08.48
kött är gött!
08.57
Nej, jag drar inte ner på köttätandet för miljöns skull däremot äter jag lokalproducerat i större utsträckning vilket är dyrare och därför blir det lite mindre kött.
09.45
Aldrig i livet men däremot köper jag bara svenskt och helst närodlat därför blir det mindre transporter
10.09
Tar man bort djurhållningen från jordbruket, så förstörs jordarna med tiden. och då får man ett mycket sämre näringsinnehåll i det som produceras, säger Lars Bern.

10.38
Eftersom jag alltid i mitt vuxna liv ätit mycket vegetariskt men även en del animaliskt så har jag inte dragit ner på köttkonsumtionen. Jag tror att en balanserad kost med både vegetariskt och animaliskt är bra för både människan och klimatet.

Den här frågan är en del av projektet Sverige möts. För att få veta mer kan du antingen svara på frågan eller gå in på Sverige möts hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige möts: Köttet och klimatet

Mer i ämnet