Kalle Tegenfeldt: ”Vi försöker med de medel vi har och det kan kan i vardagen”

Kostchefen i Aneby kommun har klimatsmart mat på menyn

Uppdaterad
Publicerad

Undersökningen som SVT har låtit göra visar att smålänningarna är de som har gjort minst för att dra ner på sin köttkonsumtion. Ändå är det flera kommuner i regionen som just nu jobbar med att minska vårt köttätande.

Kalle Tegenfeldt som nu är kostchef på Aneby kommun har en bakgrund som kock och under de tre åren han har varit hos kommunen har de minskat inköpen av kött.

– Jag vet att vi gjorde köttfärssås på nittio kilo blandfärs och det var två tre år sedan. Jag tror att vi är nere på sextio nu och bygger då med mycket högre kilo med vegetabilier från början, säger Kalle Tegenfeldt, kostchef på Aneby kommun.

Mindre kött och mer grönsaker

Kommunen försöker minska köttråvarorna och bygga en köttfärssås på mer grönsaker.

– Vi försöker med de medel vi har och det vi kan i vardagen. Till exempel minska köttråvarorna i våra rätter och bygga en köttfärssås på lök och på vitkål och morötter, tomatbaserad sås och sen ha lite mindre kött i den i stället, säger Kalle Tegenfeldt.

Den här frågan är en del av projektet Sverige möts. För att få veta mer kan du antingen svara på frågan eller gå in på Sverige möts hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige möts: Köttet och klimatet

Mer i ämnet