Personalen i köket på Långevi förskola. Foto: SVT

Här är nästan allt kött svenskt

Uppdaterad
Publicerad

Det ligger allt mindre kött på tallrikarna i svenska skolor och äldreboenden – men det kött som serveras är i högre utsträckning svenskt. I Bengtsfors har man medvetet jobbat för svenskt ursprung. Nu är 98 procent av köttet svenskt.

Tillsammans med övriga Dalslandskommuner och Säffle har Bengtsfors kommun kunnat styra sin matupphandling till att prioritera svenskt, närodlat och ekologiskt.

När det kommer till köttet är idag 98 procent svenskt. Enligt organisationen Ekomatcentrums siffror ligger rikssnittet på 83 procent.

– Det har varit svårt, men samtidigt är det något som får draghjälp. De stora leverantörerna vill få in mer svenskt. Ekologiskt är i tiden och närproducerat är i tiden, säger Göran Wahlgren, måltidschef i Bengtsfors.

I klippet gör vi ett besök i Långevi förskola i Bengtsfors där maten till fyra förskolor lagas.

SVT rapporterade · Påverkar klimatet hur du äter?

Laddar in inlägg...

Den här frågan är en del av projektet Sverige möts. För att få veta mer kan du antingen svara på frågan eller gå in på Sverige möts hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige möts: Köttet och klimatet

Mer i ämnet