Mer än var tredje västsvensk äter mindre kött

Publicerad

Mer än var tredje västsvensk har minskat sin köttkonsumtion för klimatets skull, det visar en undersökning som Novus gjort på uppdrag av SVT.
Samtidigt uppger en majoritet av de tillfrågade att de fortsatt att äta kött som vanligt.

När det kommer till livsmedelsrelaterad klimatpåverkan är köttet den livsmedelsgrupp som står för de största utsläppen, enligt Jordbruksverket.

När SVT Nyheter i en Novusundersökning intervjuade 1004 svenskar svarade 35 procent att de idag äter mindre kött, just för klimatets skull. Bland de västsvenskar som svarade var andelen högre, 43 procent.

  • 10 procent åt inte kött alls, 3 procent av dem angav klimatet som orsak.
  • 47 procent uppgav att deras köttkonsumtion var opåverkad.

Salladsbuffén gå åt

Lisa Wensberg driver lunchrestaurang och serverar dagligen lunch åt många arbetare och långtradarchaufförer på Hisingen i Göteborg.

Hon ser ingen minskning i efterfrågan på kötträtter, men däremot andra förändringar i vad som går åt.

– Något som vi märkt av är att grönsaker köper vi mer av, det går åt mer av salladsbuffén. Jag tror att folk lägger mer grönsaker på tallriken. Jag vet inte om det har med klimatet att göra men jag vet att folk efterfrågar det och tycker det är gott och vill testa nytt, säger Lisa Wensberg.

I klippet hör du några av lunchgästerna på Lisa Wensbergs restaurang om hur deras köttkonsumtion ser ut.

Äta kött en gång i veckan

En annan fråga som ställs i undersökningen är om man skulle kunna tänka sig att bara äta kött en dag i veckan, för att minska sin klimatpåverkan. Det kunde 48 procent av de tillfrågade västsvenskarna tänka sig.

Bland de lunchgäster SVT Nyheter Väst mötte tyckte flera att det i så fall fanns viktigare saker att se över än vad som låg på tallriken. Men det fanns också de som kunde tänka sig en sådan förändring.

– För mig skulle det funka jättebra. Man blir upplyst hur mycket köttproduktionen släpper ut och vilken typ av kött man äter, det är viktigt, säger Christer Pettersson.

SVT rapporterade · Påverkar klimatet hur du äter?

08.09
Har du dragit ner på köttkonsumtionen för klimatets skull? Eller kanske av någon annan anledning? Eller inte alls? Dela gärna med dig här!
08.11
Absolut inte. För mig avgör priset. Så är livet för oss som inte har "massor".
08.22
Jag har dragit ner på köttet, både för klimatets skull och för att vänja mig. Jag vill att det det ska kännas naturligt att välja ett vegetariskt alternativ, och då måste måste jag vänja mig att äta vegetariskt.
08.22
Nej kött måste man ha och så tillhör man skaran som tror att vi inte kan påverka klimatet utan det är naturens gång.
08.22
Jag äter lite mer kött än vanligt för att kompensera dom som äter mindre
08.22
Finns inte så många anledningar att äta kött i den moderna världen, förutom njutning.

Äter väldigt sällan kött eftersom att det inte behövs. Har en sundare diet, påverkar klimatet mindre och räddar en levande varelse (om man bryr sig om det)

Det största hindret för de flesta är att hitta goda vegetariska rätter. De flesta har växt upp med "kött kokboken". Tar lite energi att hitta nya goda rätter, men jag kan lova att det är det värt.
08.22
Självklart! Som student sparar jag dessutom mycket pengar genom att bara laga vegetariskt hemma. Kött äter jag när jag är på restaurang, blir bjuden eller vill unna mig något extra.
08.22
Köttet kostar ju dock mer, det är billigare att göra en gryta med exv. bönor istället för kött. Har som mål att vara vegetarian innan året är slut!
09.07
Absolut! Har två barn och vill att de ska få en dräglig framtid. Vi har inte slutat helt med kött men dragit ner kraftigt. Det kött vi ändå äter är antingen vilt eller svenskt eko som går på naturbete. Betesdjur kommer nog att behövas för att bevara den biologiska mångfalden i naturen.
09.07
Jo, men tvärtom. När det är varmt ute tänder man grillen och då blir det kött eller fisk.
Människan är allätare och veganism är direkt skadlig då man inte får i sej alla vitaminer och näringsämnen man behöver

Den här frågan är en del av projektet Sverige möts. För att få veta mer kan du antingen svara på frågan eller gå in på Sverige möts hemsida.

Så genomfördes undersökningen

Visa

Undersökningen genomfördes i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel med 1004 intervjuer på ett riksrepresentativt urval på åldern 18-79 år.

Deltagarfrekvensen var 56 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige möts: Köttet och klimatet

Mer i ämnet