Restaurangägaren Lisa Wensberg, ser en förändring i gästernas matvanor. Foto: SVT

Mer än var tredje västsvensk äter mindre kött

Uppdaterad
Publicerad

Mer än var tredje västsvensk har minskat sin köttkonsumtion för klimatets skull, det visar en undersökning som Novus gjort på uppdrag av SVT.

Samtidigt uppger en majoritet av de tillfrågade att de fortsatt att äta kött som vanligt.

När det kommer till livsmedelsrelaterad klimatpåverkan är köttet den livsmedelsgrupp som står för de största utsläppen, enligt Jordbruksverket.

När SVT Nyheter i en Novusundersökning intervjuade 1004 svenskar svarade 35 procent att de idag äter mindre kött, just för klimatets skull. Bland de västsvenskar som svarade var andelen högre, 43 procent.

Sverige möts: Köttet och klimatet
  • 10 procent åt inte kött alls, 3 procent av dem angav klimatet som orsak.
  • 47 procent uppgav att deras köttkonsumtion var opåverkad.

Salladsbuffén gå åt

Lisa Wensberg driver lunchrestaurang och serverar dagligen lunch åt många arbetare och långtradarchaufförer på Hisingen i Göteborg.

Hon ser ingen minskning i efterfrågan på kötträtter, men däremot andra förändringar i vad som går åt.

– Något som vi märkt av är att grönsaker köper vi mer av, det går åt mer av salladsbuffén. Jag tror att folk lägger mer grönsaker på tallriken. Jag vet inte om det har med klimatet att göra men jag vet att folk efterfrågar det och tycker det är gott och vill testa nytt, säger Lisa Wensberg.

I klippet hör du några av lunchgästerna på Lisa Wensbergs restaurang om hur deras köttkonsumtion ser ut.

Äta kött en gång i veckan

En annan fråga som ställs i undersökningen är om man skulle kunna tänka sig att bara äta kött en dag i veckan, för att minska sin klimatpåverkan. Det kunde 48 procent av de tillfrågade västsvenskarna tänka sig.

Bland de lunchgäster SVT Nyheter Väst mötte tyckte flera att det i så fall fanns viktigare saker att se över än vad som låg på tallriken. Men det fanns också de som kunde tänka sig en sådan förändring.

– För mig skulle det funka jättebra. Man blir upplyst hur mycket köttproduktionen släpper ut och vilken typ av kött man äter, det är viktigt, säger Christer Pettersson.

Den här frågan är en del av projektet Sverige möts. För att få veta mer kan du antingen svara på frågan eller gå in på Sverige möts hemsida.

Så genomfördes undersökningen

Undersökningen genomfördes i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel med 1004 intervjuer på ett riksrepresentativt urval på åldern 18-79 år.

Deltagarfrekvensen var 56 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige möts: Köttet och klimatet

Mer i ämnet