Skolinspektionen stänger gymnasieskola i Täby

Uppdaterad
Publicerad

Tillståndet att bedriva skolverksamhet på Sparre gymnasium dras in av Skolinspektionen. Orsaken är att skolan inte anses lämplig att bedriva undervisning och 150 elever berörs av beslutet.

– Vi har hittat allvarliga och omfattande brister, säger Fredrika Brickman, enhetschef på Skolinspektionen.

Huvudmannen Upplevelse Utbildning i Täby AB:s ägare och ledning bedöms inte uppfylla kravet om lämplighet enligt Skolinspektionen och skolan bedöms sakna förutsättningar att följa de föreskrifter som gäller för utbildningen.

1 juli 2024 så stängs skolan. De elever som går sista året på gymnasiet ska få avsluta sin utbildning medan övriga årskurser kommer att få söka nya skolor. Huvudmannen har nu tre veckor på sig att överklaga Skolinspektionens beslut.

Inte tillräckligt med undervisning

Genomgående har eleverna fått för lite undervisningstid och 14 elever har inte kunnat ta gymnasieexamen då skolan inte anordnat en obligatorisk kurs i moderna språk.

– Det har inte jag hört om förut, säger Fredrika Brickman och syftar på att elever inte fått en obligatorisk kurs.

Rektorn ska ha känt till detta men inte vidtagit åtgärder enligt Skolinspektionen som nu vidtar en till synes drastisk åtgärd att direkt dra in tillståndet att bedriva undervisning.

– Normalt sett ställer vi krav först och kräver viten eller att man ska åtgärda problemen, men det har varit så stora brister, säger Fredrika Brickman.

SVT söker företrädare för gymnasieskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.