Fredrik Nordlander, rektor på Danderyds gymnasium: ”För att reda ut vad som är sant och falskt så väljer vi att ha en planeringsdag” Foto: SVT

Skolorna stängs inte av medicinska skäl: ”Pågår en stor ryktesspridning”

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen har Danderyds gymnasium och Stiftelsen Viktor Rydbergs Skolor på Djursholm valt att hålla sina skolor stängda. Enligt skolornas rektorer gör man det i planeringssyfte.

I Djursholm står skollokaler tomma under fredagen då skolor i kommunen valt att stänga sin verksamhet för eleverna.

En av skolorna är Danderyds gymnasium, den enda kommunala skolan i Stockholmsregionen som håller stängt under dagen. Enligt skolans rektor, Fredrik Nordlander, är det inte på grund av medicinska skäl.

Corona i Stockholm

–  Det pågår en ganska stor ryktesspridning i området, för att reda ut vad som är sant och falskt så väljer vi att ha en planeringsdag, säger Fredrik Nordlander.

Utanför skolan skolan möter vi några elever och en lärare som kommer till skolan utan vetskap om att skolan valt att stänga ner. En av dom är eleven Erik Olinder.

– Jag är inte speciellt orolig för viruset än, men det kanske växer, blir större och farligare, säger han.

Även Stiftelsen Viktor Rydbergs Skolor på Djursholm, har beslutat att stänga sin gymnasieskola och högstadieskola.

– Vi fick under gårdagen reda på att vi har flertalet elever som har anhöriga som är bekräftat smittade med coronaviruset, säger skolans rektor, Amanda Hurst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet