Statsepidemiolog Anders Tegnell: ”Finns ingen anledning att hålla skolor stängda nu” Foto: Henrik Montgomery, TT / Udo Schröter, Wikimedia commons

Trots rekommendationerna: Flera Stockholmsskolor håller stängt

Uppdaterad
Publicerad

Ett antal skolor i Stockholmsregionen håller stängt under fredagen på grund av oro för coronasmitta. Folkhälsomyndigheten kvarstår dock vid sin bedömning att det ännu inte finns några skäl till att stänga ner några skolor, det uppger statsepidemiolog Anders Tegnell till SVT Nyheter.

– Jag förstår inte detta. Jag var på möte med alla kommunchefer igårkväll och vi var överens om att det inte fanns någon anledning att hålla skolor stängda. Friskolorna lever dock sitt eget liv, säger han och fortsätter:

– Möjligen skulle man kunna stänga skolor om man har en utbredd spridning i samhället, som i möjligvits Italien, men det har vi inte i Sverige i dag.

Coronapandemin

Enligt Anders Tegnell finns det tydliga rutiner för hur skolor ska agera ifall ett barn skulle smittas.

– Om ett barn blir sjukt startar man en smittspårning, kontaktar dem som träffat barnet och sedan hålls de hemma. Det finns just nu ingen anledning till att hålla skolorna stängda då det bara innebär att barnen halkar efter i sin utbildning och att föräldrar inte kan gå till sitt arbete, vilket kan påverka andra ifall man till exempel arbetar inom äldrevården.

”Omfattande ryktesspridning”

Under torsdagen stängdes Kunskapsskolan i Nacka och Campus Manilla i Stockholm på grund av coronasmitta. I dag bekräftar även Stiftelsen Viktor Rydbergs Skolor att både gymnasieskolan och högstadieskolan i Djursholm hålls stängd under dagen.

Även Danderyds gymnasium med 1 200 elever håller som enda kommunal skola i Stockholmsregionen stängt i dag. Enligt rektor Fredrik Nordlander beror det inte på att begränsa smittspridning.

– Vi har inget konstaterat fall av smitta på skolan, däremot pågår en omfattande ryktesspridning bland elever och föräldrar då skolor strax intill stängt. Vi håller stängt i dag, men bara i dag, för att kunna planera för hur vi ska hantera situationen, säger han.

Tillfällig åtgärd

Under morgonen skickade dock Danderyds gymnasium ett utskick till alla föräldrar om att en elevs förälder bekräftats smittad. Enligt kommunen håller skolan inte stängt på grund av medicinska skäl.

”Kommunen har idag haft kontakt med smittskydd Stockholm som klargjort att det i detta läge inte finns direkta medicinska skäl att stänga skolan. Åtgärden med att tillfälligt stänga skolan bedöms däremot vara nödvändigt för att underlätta för skolledningen att planera verksamheten och bistå Smittskydd Stockholm i den smittspårning som kan komma att genomföras”, skriver Danderyds kommun på sin hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet