Barn verkar inte vara den grupp som sprider coronasmittan vidare, enligt ECDC:s expert. Däremot kan de fortfarande själva smittas av viruset. Foto: Sam Yeh/AFP/TT / Adam Ihse/TT

ECDC om hur farligt det nya coronaviruset är

Uppdaterad
Publicerad

Sergio Brusin, expert på den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC:s kris- och kommandocentral, svarar på några vanliga frågor om Covid-19.

Sergio Brusin, expert på EU:s smittskyddsmyndighet. Foto: Ali Lorestani/TT

Hur dödligt är det nya coronaviruset?

– Det är svårt att räkna ut exakt hur många av de som smittas av det nya coronaviruset som dör. Att enbart dividera antalet dödsfall med antalet smittade ger inte en rättvis bild, säger Sergio Brusin, expert på den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC:s kris- och kommandocentral.

I nuläget anger WHO en dödlighet på 3,4 procent. Tidigare bedömningar har legat på mellan 1 och 2 procent. ECDC säger runt 2 procent – men att beräkningarna i nuläget troligtvis överskattar dödligheten. 

– Många som fått en mild variant av sjukdomen ingår ännu inte i statistiken. Ju fler milda fall som upptäcks och registreras kommer troligen göra att dödligheten sjunker, men betydligt mer data behövs innan vi vet säkert, säger Sergio Brusin. 

Varför skiljer sig dödligheten mellan olika länder?

I Sverige uppmanas personer som besökt riskområden och som uppvisar symtom att ta kontakt med sjukvården. Foto: Adam Ihse / TT

– Att dödstalen kan skilja stort mellan olika länder beror på att testningen ser olika ut. En del länder, som Sydkorea, testar inte bara de svårast sjuka fallen utan har också testat bredare lager i befolkningen och därför hittat fler personer med en mild variant av sjukdomen. Därför har också deras dödlighet gått ner, säger Sergio Brusin på ECDC. 

Det är också utvecklingen i Sydkorea som ECDC främst tittar på för att beräkna hur ett större utbrott skulle kunna se ut i Europa. Just nu räknar ECDC med att viruset kan komma att ha en dödlighet på mellan 0,5 och 1 procent. 

Är det rimligt att jämföra det nya coronaviruset med vanlig säsongsinfluensa?

– Det finns likheter – som hur det smittar. Men själva sjukdomen är helt klart mer allvarlig, med högre antal dödsfall. Och effekten på hälso- och sjukvården verkar vara mycket högre jämfört med säsongsinfluensan. 

Hur smittsamt är det nya viruset?

I Irans huvudstad Teheran sitter skyltar som informerar om hur smittspridningen kan begränsas. Foto: ATTA KENARE/AFP/TT

– En infekterad person beräknas smitta mellan två och tre personer, vilket är jämförbart med hur vanlig influensa smittar, säger Sergio Brusin. 

– Vi vet inte exakt hur viruset beter sig än på olika typer av ytor och om och i så fall hur länge det är smittsamt där. Vi vet inte heller hur riktigt små droppar kan påverka smittsamheten. Det verkar finnas spår av viruset i avföring och vi vet inte heller hur det påverkar spridningen, säger han.

Kan smittsamheten minska med tiden?

– Det är svårt säga i nuläget. Det enda sättet tycks vara att införa väldigt kraftiga sociala kontrollmekanismer, som Kina gjorde. 

– De stoppade tåg, bussar och människor från att röra sig fritt. Något liknande har inte gjorts i den moderna infektionsmedicinens historia, säger han.

I Kina stoppade man all kollektivtrafik in och ut ur drabbade områden för att försöka stoppa virusets framfart. På bilden kontrolleras en passagerares kroppstemperatur vid en vägtull i Wuhan den 23 januari. Foto: EPA/STRINGER/TT

Hur många blir så sjuka att de behöver sjukhusvård?

– Mellan 15 och 20 procent. Antalet har minskat eftersom det verkar vara möjligt att vårda människor med mindre allvarliga symptom i hemmet, med hjälp av vårdpersonal. Det är bara om du behöver intensivvård som sjukhusvistelse krävs. Omkring fem procent av de som smittas blir så allvarligt sjuka att de kräver intensivvård.

Sergio Brusin bedömer att den siffran inte kommer sjunka – om inte viruset muterar och ger en mildare sjukdom. 

Finns det några tecken på att viruset kan mutera och bli mildare eller farligare?

En modell av coronaviruset. Foto: Centers for disease control and prevention, EPA / TT

– Nya sjukdomar tenderar att med tiden bli mer milda, men i nuläget ser vi inte det vad gäller det nya coronaviruset. 

– Vi kan inte utesluta att viruset kommer mutera till en mildare variant, men det går inte heller att utesluta att det också kan mutera och bli farligare. Det är mer troligt att bli mildare än farligare, men i nuläget kan vi inte utesluta något. 

– Vi har tidigare sett att vissa former av ebolavirus muterat och blivit farligare, men det är inte vanligt. Det är nämligen inte så effektivt för ett virus att döda sin värd, för då kan den värden inte sprida viruset vidare. 

Kan man smitta utan att ha symptom?

– Just nu tror vi att det är ganska osannolikt. Det är svårt att veta vad som menas med att inte ha symptom. Om du har en väldigt mild variant av sjukdomen som lite hosta eller trötthet kan du fortfarande smitta. Vi har ännu inte sett några studier som konstaterar att människor som inte har några symptom ändå smittar. Vi kan förstås inte utesluta det, men det brukar inte hända ofta med virussjukdomar. Några typer av symptom brukar ändå finnas. Som lätt hosta eller trötthet, lite som i början av en vanlig förkylning. 

Sprider barn sjukdomen?

I Vietnam stängde man i februari skolor för att försöka hindra smittspridning. I nuläget verkar det dock som att barn inte är den grupp som sprider viruset vidare. Foto: LUONG THAI LINH/EPA/TT

– Barn verkar inte vara den grupp som sprider smittan vidare. Vi ser fall där barn blir sjuka, men bevisen för att det barn skulle sprida sjukdomen är väldigt skakiga för tillfället.

Bör länder stänga sina skolor för att hindra smittspridning?

– Det är en förståelig sak att göra, eftersom det är en relativt enkel åtgärd att införa. Om det får en stor effekt – antagligen inte. Men om vi tittar på äldre barn kan de möjligen bidra lite till smittspridning på vägen till skolan. Men det är inte en extremt effektiv åtgärd, men jag försåtår att myndigheterna lockas att göra det eftersom det är en enkel åtgärd.

Ett klassrum i Rmeileh, söder om Beirut, Libanon, desinficeras i ett försök att begränsa coronaspridningen i landet. Foto: MAHMOUD ZAYYAT/AFP

Spelar klimatet någon roll för virusspridningen?

– Det är svårt säga i nuläget. Coronaviruset MERS, som spreds i mellanöstern, var väl anpassat till det varma klimatet där. Andra typer av coronavirus trivs bäst i kalla, torra klimat. Vi ser att länder med kallare vinterväder har mer fall av det nya coronaviruset för tillfället, men även varmare platser som Hongkong och Singapore är drabbade, liksom Malaysia som har ett tropiskt klimat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet