Stadsdelspolitikerna Amela de la Cruz uppmärksammade den segregerade skolskjutsen redan för två år sedan. Foto: Skärmfoto Twitter/TT

Segregerad skolskjuts omtalad redan för två år sedan

Uppdaterad
Publicerad

”Jag såg detta för nästan två år sedan. Åkte samma väg till jobbet som bussen och påpekade för nämnden men S ville ej ta” – det skriver liberalernas ledamot i Rinkeby- Kista stadsdelsnämnd på twitter.

Efter Kalla Faktas reportage om att den muslimska friskolan Al Azhar i Vällingby separerat tjejer och killar när de åker skolbuss, så twittrade Liberalernas Amela de la Cruz om att hon uppmärksammade händelsen på Kista Rinkebys nämndmöte redan för två år sedan. Hon skriver ”jag såg detta för nästan två år sedan. Åkte samma väg till jobbet som bussen och påpekade för nämnden men S ville ej ta”

Skolskjutsen togs upp vid öppen frågestund

Händelsen ska ha skett vid en öppen frågestund där medborgare tog upp frågan innan stadsdelsnämndens möte.

– Ordförande Mia Päärni (S) sade då att hon inte kände till problemet, säger Amela de la Cruz till SVT.

Enligt Amela de la Cruz så bekräftade hon då personerna som tog upp frågan under frågestunden

– Jag begärde ordet och bekräftade att jag också sett skolskjutsen på morgnarna. Vid den här tiden arbetade jag i en skola här i området där vi brottades med problemet att pojkar och flickor inte ville sitta bredvid varandra, säger hon.

Minns inte händelsen

När SVT kontaktar stadsdelsnämndens ordförande Mia Päärni (S) så minns hon inte händelsen och vill inte kommentera uppgifterna. Hon skriver i ett sms till SVT.

”Jag antar att hon gett uppgifterna till kommunen om hon hade belägg för det” och hänvisar frågan vidare till skolborgarrådet Olle Burell (S).

Drev inte frågan

Amela de la Cruz medger att hon inte drev frågan vidare eftersom hon vid den tiden var ersättare i nämnden och helt ny.

– Det är ordförande Mia Päärni som måste driva frågan vidare men jag vet också att hon har mycket att göra. Det händer mycket i vår stadsdel, säger Amela de la Cruz.

– Jag tänker att vi kunde ha gjort mer än vad vi gjort, men jag var helt ny och grön och trodde att det räckte med att jag pratat med ordförande.

Enligt nämndsekreteraren i Rinkeby- Kista så förs inte protokoll under den öppna frågestunden. Protokoll förs endast när det fattas beslut under nämndens sammanträde.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer