Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att se vår granskning av läxhjälpsorganisationerna. Foto: Ellinor Knoxborn/SVT

Skolverket om misstänkt fusk med läxhjälp i Rinkeby: ”Samma personer i båda organisationerna”

Uppdaterad
Publicerad

SVT har granskat de två polisanmälda läxhjälpsorganisationerna Rinkeby föräldrar förening och Sverige unga och vuxen Academy, och har hittat flera personkopplingar.

Vi har tidigare rapporterat om att Kista folkhögskola och Skolverket polisanmält tre föreningar för att ha skickat in bluffakturor och fuskat med bidrag för läxhjälp.

Rinkeby föräldrar förening och Sveriges unga och vuxen Academy är två föreningar som polisanmälts. Vår granskning visar att flera personer i de olika föreningarna har koppling till varandra via släktskap, boende och som styrelsemedlemmar i annat bolag.

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2022

– Vi ser att samma personer förekommer i båda organisationerna, säger Jonas Krantz, avdelningschef för hanläggning på Skolverket.

Kan det finnas personer som startat flera läxhjälpsorganisationer för att få bidrag från olika håll?

– Jag tror inte vi kan utesluta att ideella föreningar har använts för att medvetet lura staten på pengar, säger Jonas Krantz.

SVT har sökt huvudmännen för båda föreningarna utan framgång.

Starta klippet ovan för att höra om kontot som går till en och samma förening.

Så många har fuskat i Stockholms län

Skolverket gjorde en fördjupad granskning över 30 föreningar som ansökt och beviljats bidrag för läxhjälp. Utredningen visade att 23 föreningar hade fuskat med bidragen.

Nio föreningar är från Stockholms län varav sex föreningar bedriver sin verksamhet i Järva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2022

Mer i ämnet