Foto: SVT

Skridskoåkare omkom efter olycka i Sigtunafjärden

Uppdaterad
Publicerad

En skridskoåkare omkom efter en olycka i Sigtunafjärden på söndagen. Han fördes med ambulanshelikopter till sjukhus efter att ha hittats livlös i en isvak.

Ytterligare flera personer har gått igenom isen under dagen. Räddningstjänsten varnar för tunna isar i området.

Det var vid 13.45 som larmet gick att en man gått genom isen i Håtunafjärden och försvunnit under vattnet. Räddningstjänsten skickade ut dykare som fick upp personen, som då var livlös.

Räddningstjänsten genomförde hjärt- och lungräddning på platsen och han fördes med ambulanshelikopter till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda.

FÖRRÄDISKA ISAR

– Han är avliden, säger Anders Jönsson, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen, till TT.

Flera olyckor

Det var även en tidigare incident i Sigtunafjärden vid 11.30 då en man gick igenom isen. Han fördes till Karolinska universitetssjukhuset, kraftigt nedkyld. 

– Det var en man som gick igenom isen, och som inte lyckades ta sig upp. Räddningstjänsten fick undsätta honom med hjälp av ytbärgare, säger Sven-Erik Olsson vid Stockholmspolisens ledningscentral.

Även i Ekerö hamnade tre skridskoåkare i en isvak på söndagseftermiddagen. De tre personerna var då 300 meter från land.

– De lyckades ta sig upp och ska ha klarat sig oskadda, säger Sven-Erik Olsson.

Uppmanar till försiktighet

Enligt räddningstjänsten är isarna i området tunna på grund av det varmare vädret. Allmänheten uppmanas därför att iaktta stor försiktighet och inte röra sig ute på isen utan säkerhetsutrustning.

– Det finns risk för att isen spricker upp, särskilt när det är väldigt mycket folk som vistas på de här förrädiska isarna, säger Skoglund till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FÖRRÄDISKA ISAR

Mer i ämnet