Socialdemokraternas skuggbudget för 2022 presenterades under onsdagen. Foto: Jens Larsson/SVT

S-budget: ”Skattehöjning på 10 öre – ska gå direkt till skolan”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna i Stockholm stad presenterade på onsdagen sitt budgetförslag för 2022. Partiet vill satsa drygt en miljard kronor mer än den grönblåa majoriteten och pengarna vill de använda till att bekämpa gängkriminalitet och öka antalet pedagoger i skolan.

– Vi föreslår en skattehöjning på 10 öre för att finansiera satsningar inom skolan,  säger Karin Wanngård (S) oppostionsborgarråd Stockholm stad.

I Socialdemokraternas skuggbudget ska 500 fler pedagoger anställas i skolan och förskolan än i dag. Årligen vill de också lägga 250 miljoner kronor på ett förebyggande arbete för ökad trygghet. Målet är att att ingen ungdom ska bli rekryterad till kriminella nätverk år 2030.

– Gängen rekryterar allt yngre och antalet skjutningar ökar. Vi vill se ett förebyggande arbete i skolan men också större närvaro av fältassistenter, avhopparverksamhet och fritidsklubbar. Men det är ett långsiktigt arbetet på åtta år, säger Karin Wanngård (S)

I budgeten finns också planering för en start av bostadsbyggande i Bromma parkstad och en handlingsplan för minskade utsläpp från vägtrafiken.

Höjd skatt

Finansieringen i budgeten görs bland annat med genom en höjd kommunalskatt på tio öre, vilket ska ge staden 300 miljoner kronor. Ytterligare 150 miljoner kronor kommer från höjda parkeringsavgifter och avgifter från bolagen som hyr ut elsparkcyklar. Dessutom vill Socialdemokraterna göra besparingar på konsultkostnader inom Stockholm stad.

Nedan hör ni om majoritetens budgetförslag

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.