Skyddsjakten får fortsätta Foto: TT

Skyddsjakt på Södertörnsvargen står fast

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsens beslut om skyddsjakt på Södertörnsvargen har överklagats av flera föreningar och ett stort antal privatpersoner. Nu har Förvaltningsrätten avslagit samtliga överklaganden. Förvaltningsrätten gör bedömningen att flera överklaganden, bland annat från privatpersonerna, saknat talesrätt i frågan.

Jakten på den så kallade Södertörnsvargen får fortsätta, det har Förvaltningsrätten i Luleå slagit fast.

Södertörnsvargen har under en längre tid rört sig i ett område i kommunerna Haninge och Tyresö och har flera gånger visat sig orädd för människor och djur.

Vargarna i Stockholms län

Skyddsjakten har pågått sedan den 6 december och får pågå till och med den 28 februari 2018. Tidigare har Länsstyrelsen försökt att skrämma bort vargen, men utan resultat.

Skyddjakten har överklagats av bland annat Svenska Rovdjurföreningen, Naturskyddsföreningen i Haninge och mer än 100 enskilda personer.

Överklagar till Kammarrätten

Domen kan överklagas till Kammarrätten i Sundsvall, vilket också Svenska Rovdjursföreningen har valt att göra. Torbjörn Nilsson är ordförande i föreningen och är kritisk till att vargen jagas med hund.

– Man ska inte få släppa lös snabbspringande jakthundar som hetsar vargen. Om man ska jaga varg, så ska man ändå inte låta jakten urarta till djurplågeri, säger Torbjörn Nilsson i ett pressmeddelande och fortsätter:

– En viktig fråga gäller hur många vargarna är, jämfört med det referensvärde på 300 vargar som Naturvårdsverket säger är en undre gräns för om man ska kunna ha licensjakt. Den officiella uppskattningen att vi har 355 vargar är missvisande, eftersom den siffran innehåller många vargar som redan är döda.

– Räknar man bara levande vargar så kommer man inte upp i referensvärdet 300. Men detta tycks inte Förvaltningsrätten ha förstått, säger Torbjörn Nilsson från Svenska Rovdjursföreningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargarna i Stockholms län

Mer i ämnet