• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal på Porsön i Luleå kommun, Norrbottens län. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Skyddsombud: ”Cheferna skäller ut mig när jag rapporterar om avvikelser” Foto: Mattias Lodding/SVT

Skyddsombud: ”Cheferna skäller ut mig när jag rapporterar om avvikelser”

Publicerad

Boende inom äldrevården i Haninge tvingas ibland hoppa över både duschar och promenader. Men när ”Johan”, skyddsombud på ett äldreboende, skriver rapporter om det blir han enligt egen utsago utskälld av sina chefer.

”Johan”, som egentligen heter något annat, har jobbat på ett av kommunens äldreboenden i flera år.

Enligt honom är personalen på kommunens äldreboenden illa bemannade. Tidspressen som följer på det gör att man ibland inte hinner duscha en boende eller ta med hen på promenad.

Inkallad och utskälld

Vid varje sådant tillfälle skriver ”Johan”, i egenskap av skyddsombud, avvikelserapporter. Men istället för löften om förbättring från chefernas håll har han blivit inkallad och utskälld. Han har också blivit förflyttad ett par gånger, varit sjukskriven och mått dåligt på jobbet.

Enligt en enkät som Uppdrag granskning gjort säger 8 av 35 fackförbund inom LO/TCO/SACO att repressalier mot skyddsombud ökat under de senaste fem åren. En av dem är Kommunal, som också från centralt håll säger att de driver fler tvister nu jämfört med tidigare år vad gäller hindrande av skyddsombud.

”Ska tas på allvar”

Haninge kommun har valt att avböja en intervju med SVT.

– Den här personens berättelse ska man ta på allvar. Det är en upplevelse, men ska vi bemöta det behöver vi någonting mer konkret – annars riskerar vi att skada dialogen mellan chefen och den här medarbetaren, säger Håkan Filipsson, pressansvarig på kommunen.

Se intervjun med ”Johan” här ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer