– Skyddsstoppet infördes för att vårt regionala skyddsombud ansåg att det fanns fara för liv och hälsa på grund av skjutningen, säger Martin Miljeteig, central arbetsmiljöombudsman på Transportarbetareförbundet Foto: SVT

Skyddsstoppet hävs för väktare i Rinkeby

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett möte med polis och vaktbolag under onsdagen hävs skyddsstoppet för väktarbolag i Rinkeby. Det infördes efter att en väktare blivit allvarligt skottskadad i ett hyreshus i Rinkeby i måndags kväll.

Det var efter skjutningen i måndags som fackets skyddsombud beslutade att inga väktare skulle arbeta i området. En väktare blev då beskjuten under en rond i ett hyreshus och sköts i båda benen och fick föras till sjukhus med allvarliga skottskador.

Efter att polisen under onsdagen träffat det aktuella vaktbolaget och pratat om lägesbilden beslutade facket idag att häva skyddstoppet.

Facket: En unik händelse

– Vi har varit och träffat polisen och fått en lägesdragning av dem och gjort bedömningen att det är en unik händelse. Vi har också fått indikationer på att polisen ska hjälpa till och stödja väktarna när de är ute och jobbar, säger Martin Miljeteig, central arbetsmiljöombudsman på Transportarbetarförbundet

Polisen har inte gått ut med att någon skulle vara gripen efter skjutningen. Varför skulle det här inte kunna hända igen?

– Vi utgår från att den bild polisen ger är korrekt. Om det dyker upp något nytt eller om händelseförloppet förändras får vi ta ställning till det och begära nya riskbedömningar.

Vidtar ni några specifika åtgärder nu för att skydda väktarna i Rinkeby?

– Vi ser till att arbetsgivaren har tillräckligt skydd för de anställda. Men vi bevakar situationen väldigt noggrant. Vi beklagar att det här har hänt. Det är sorgligt och våra tankar går till de drabbade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer