Sedan många år är det problem med höga radonhalter på slottet. Foto: Bertil Enevåg Ericson, TT

Skyhöga radonhalter på Kungliga slottet

Uppdaterad
Publicerad

Det är mycket höga radonhalter på flera platser i Kungliga slottet, i allt från personalens lunchrum till museet Livrustkammaren.

Stockholms slott har problem med höga radonhalter, skriver tidningen VVS-Forum.

Gränsvärdet är på 200 becquerel per kubikmeter luft, vilket överskrids på flera håll, enligt Statens Fastighetsverks radonmätningar förra året. I skattkammarens lunchrum är det exempelvis över 300, i försäljningsdisken över 3 000 och i extremfallet, Kommendantflygens källare, är det över 15 000 bequerel.

Radonsaneringar har pågått i över tio år.

– Ökad ventilation dagtid sänker dock värdena, säger Charlotte Dahn-Gunther på Statens Fastighetsverk, som ansvarar för vård och underhåll av de kungliga slotten, till tidningen.

Livrustkammarens museichef Malin Grundberg uppger för tidningen att personalen bara arbetar under begränsad tid i utrymmen med hög radonhalt. Livrustkammaren huserar i slottets källarvalv.

Även i Haga slott och i Ulriksdals slott har höga radonnivåer uppmätts. Förklaringen är att de står på Brunkebergsåsen, som släpper igenom radon från marken.

Radon är en gas som finns både i marken, luften och vattnet. Den bildar så kallade radondöttrar som fastnar på damm människor andas och går på så vis ner i luftrör och lungor. Radon kan orsaka lungcancer.

I bostäder kan gasen komma från tre källor; marken under och runt om huset (som i slottets fall), byggnadsmaterialet och kranvattnet.

Källa: Boverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer