Nu blir det skyddsglas runt bussförarkuren på en tredjedel av Stockholms innerstadsbussar. SL hoppas att det ska minska gratisåkandet. Foto: Sebastian Comar Alm/SVT

SL fortsätter öppna framdörrarna – innerstan näst på tur

Uppdaterad
Publicerad

Med start på onsdagen börjar de första bussarna med skyddsglas runt förarplatsen gå i trafik i Stockholms innerstad. Det betyder att påstigning och betalning sker framme i bussen igen.

Nu har ungefär 90 av 280 bussar i SL:s innerstadstrafik fått skyddsglas och därmed kan framdörrarna öppna igen.

Först ut är de blå stombussarna på linje 1, 2, 3, 4 och 6 – busslinjerna som normalt sett har flest resenärer.

Enligt Fredrik Cavalli-Björkman, trafikdirektör på trafikförvaltningen, möter skyddsglaset högt ställda krav gällande smittskydd och säkerhet för både förare och resenär.

– Det gör att vi kan öppna upp hela bussen vilket ger mer utrymme ombord och bidrar till att minska trängseln på innerstadsbussarna samt att man kan blippa sin biljett framme hos föraren igen, säger han i ett pressmeddelande.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skyddsglas runt bussförarkuren ska minska gratisåkandet på bussarna. Foto: Sebastian Comar Alm/SVT

Resenären får vara uppmärksam

Under en övergångsperiod kommer det finnas bussar både med och utan skyddsglas. Beroende på vilka dörrar föraren öppnar vet resenären om man ska kliva på fram eller bak. Personal kommer hjälpa resenärerna för att påstigning ska ske smidigt och säkert.

I december började SL och Nobina med arbetet att montera skyddsglas och bussarna i Norrtälje kunde börja öppna framdörrarna igen. Där har cirka 100 bussar den här typen av skydd.

Näst på tur var Tyresö och Haninge där cirka 50 bussar har skyddet. Under vintern införs skyddsglas successivt i hela SL:s busstrafik, som omfattar närmare 2 200 bussar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer