Foto: TT

SL höjer biljettpriserna – igen

Publicerad
Från den 9 januari kommer månadskortet, som är SL:s mest sålda biljett, att kosta 860 i stället för 830 kronor. Syftet med höjningen att få in mer pengar till utbyggd kollektivtrafik.

Redan i fjol blev månadskortet, SL:s mest sålda biljett, 40 kr dyrare. Nu höjs priset ytterligare från 830 till 860 kronor.

– Det är dyrt. SL-kortet borde kosta mindre i stället, säger Linnea Lundmark som själv åker till rabatterat pris eftersom hon är student.

100 kronor dyrare på tre år

Även 2019 kommer priset på ett månadskort att gå upp med 30 kronor. Det innebär att priset stigit med 100 kronor på tre år.

Det är Alliansen och Miljöpartiet i landstinget som gjort en blocköverskridande överenskommelse om att succesivt höja biljettpriserna. Syftet är att få in mer pengar till utbyggd kollektivtrafik.

– Bland annat ska ju tunnelbanan byggas ut med flera nya stationer och redan i höstas fick pendeltågstrafiken 70 nya avgångar per dygn, säger trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M).

Men är det rätt att höja priset nu när det varit så mycket problem med just pendeltågstrafiken?

– Problemen beror till stor del på att järnvägen, som Trafikverket ansvarar för, är så dåligt skött. Jag tror alla förstår att utbyggd kollektivtrafik kostar pengar och principen är att hälften finansieras genom skatt, hälften från biljettintäkter.

Waxholmsbåtarna ingår

– Det är bra att man lägger pengar på att bygga ut kollektivtrafiken, men jag tycker inte att det ska bekostas av oss som pendlar, säger Amanda Nekby när hon kliver upp från tunnelbanan på Gärdet.

Foto: SVT

Den som har ett SL:kort som är giltigt en månad eller längre kan också börja åka med Waxholmsbåtarna i vår, vinter och höst.

Målet är att locka fler besökare till skärgården under lågsäsong och att underlätta för resenärer som pendlar med båt.

Så här mycket kostar resan från den 9 januari:

Visa

Enkel biljett

Reskassa: 31 kronor för vuxna, 21 kronor för pensionär, student, ungdom

Med mobil, i spärr/automat, hos ombud eller som engångskort: 44 kronor för vuxna, 30 kronor för pensionär, student, ungdom

Periodbiljetter

7 dagar: 325 kronor för vuxna, 220 kronor för pensionär, student, ungdom

30 dagar: 860 kronor för vuxna, 570 kronor för pensionär, student, ungdom

90 dagar: 2500 kronor för vuxna, 1650 kronor för pensionär, student, ungdom

Fler priser på sl.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer