– Vi blöder pengar, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd i Stockholm. Foto: Pia Heick/SVT

SL:s beräknade förlust – fyra miljarder i år

Uppdaterad
Publicerad

Det minskade antalet betalande resenärer inom kollektivtrafiken under pandemin beräknas i år kosta SL fyra miljarder kronor. Nu kräver trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) att regeringen ska betala ut den kompensation som tidigare utlovats.

– Om pengarna inte betalas ut, finns det risk för att vi får skjuta upp viktiga investeringar som till exempel tätare avgångar i busstrafiken. Det kan också betyda att vi behöver glesa ut den busstrafik som redan finns, säger Kristoffer Tamsons (M).

Pengarna dröjer

Det är Trafikverket som har fått uppdraget att betala ut de tre miljarder som regeringen lovat kollektivtrafiken i landets regioner. Men de pengarna kommer att dröja ytterligare.

Corona i Stockholm

– Ansökningsperioden har inte börjat än, utan den kommer att pågå mellan vecka 38 och 40. Därefter kan det bli tal om att fördela pengarna till kollektivtrafiken, säger Thomas Johansson, presskommunikatör på Trafikverket.

Hör mer om vilka konsekvenserna kan bli om pengarna dröjer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet