Efter Macchiariniaffären på Karolinska – nu ska forskarna forska om forskningsfusk. Foto: TT arkivbild

Slutgiltigt besked om operationsskandalen på Karolinska

Publicerad

Kommer åklagarmyndigheten återuppta förundersökningen mot kirurgen Paolo Macchiarini – eller lägga ner den för gott?

I dag kanske det sista kapitlet skrivs i den skandal som resulterade i att tre patienter på Karolinska universitetssjukhuset fick konstgjorda luftstrupar och dog.

Senare i dag kommer överåklagare Mikael Björk att fatta beslut om huruvida förundersökningen mot kirurgen Paolo Macchiarini ska tas upp på nytt eller inte.

Det var i oktober förra året som åklagarna lade ner förundersökningen mot Paolo Macchiarini. Han var delgiven misstanke om tre fall av vållande till annans död, alternativt vållande till kroppsskada och ett fall av vållande till kroppsskada. Detta efter att kirurgen, bland annat, hade opererat in plaststrupar hos tre patienter på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Samtliga patienter är i dag döda.

Inga tillstånd

Åklagarna ansåg visserligen att operationerna genomfördes av ”oaktsamhet”. Dessutom saknades etiska tillstånd.

Trots det valde man att lägga ner förundersökningen. Dels för att det, enligt åklagarna, inte gick att bevisa att det inte hade blivit bättre med någon annan metod, dels för att det uppenbara brottet mot etikprövningslagen var preskriberat.

Ny undersökning?

Men en målsägande och anhöriga till två andra, numera avlidna, målsägande begärde att ärendet skulle prövas på nytt. Utvecklingscentrum Göteborg inledde därför i december förra året en granskning av hela ärendet, som totalt rör fyra målsägande.

Antingen delar överåklagaren den tidigare åklagarens bedömning, att det var riktigt att lägga ner förundersökningen, varpå ärendet avslutas. Eller så beslutar överåklagaren att ytterligare utredningsåtgärder ska vidtas, varpå förundersökningen återupptas.

Fakta: Fallet i korthet

2010: Kirurgen och forskaren Paolo Macchiarini anställs som gästprofessor på Karolinska institutet (KI). Samtidigt anställs han på deltid som överläkare på Karolinska universitetssjukhuset (KS).

2011–2012: Macchiarini utför fyra operationer med konstgjorda luftstrupar på tre patienter på KS. Alla tre är nu döda.

2013: KS stoppar alla fortsatta operationer med syntetiska luftstrupar.

2014: Tre olika anmälningar där Macchiarini anklagas för forskningsfusk lämnas in, en av en belgisk forskare och två av fyra läkare vid KS.

2015: Varken KI:s etiska råd eller dåvarande rektor anser att Macchiarini har gjort sig skyldig till forskningsfusk. Men hans gästprofessur avslutas och han får en tidsbegränsad anställning som forskare.

2016: SVT sänder dokumentärserien ”Experimenten” där Macchiarinis forskning ifrågasätts. Flera på nyckelposter inom KI lämnar sina uppdrag. KI avskedar Paolo Macchiarini som även delgivs misstanke om grovt vållande till annans död.

2017: Åklagare meddelar att förundersökningarna mot Macchiarini läggs ned. Det har inte gått att bevisa att han skulle vara skyldig till varken vållande till annans död eller vållande till kroppsskada.

2018: Utvecklingscentrum Göteborg granskar hela ärendet, som totalt rör fyra målsägande. Beslut huruvida förundersökningen ska tas upp på nytt eller inte presenteras i december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.