Snart går ridån ner för Park-biografen

Publicerad

Biografen Park på Sturegatan lägger ner efter över 70 år. Den sista september måste SF vara ute ur lokalerna. Nu är förhoppningen att det blir en publik verksamhet som tar över.

Den 21 november 1941 slogs dörrarna upp på biografen Park på Sturegatan, eller Park-Teatern som den ursprungligen hette. Arkitekten bakom Park var Björn Hedvall, som ritade flera biografer, bland annat Grand och Royal.

”Ett annat samhälle”

Enligt biografforskaren Kjell Furberg gick svenskarna mest på bio under 50-talet.

– Det var ett annat samhälle, så det var en lyx för medborgarna att komma in sådana här biografsalonger, säger han.

Den gamla biografen har inte använts för filmvisning särskilt ofta de senaste åren, med undantag för förhandsvisningar. Istället har lokalen vart öppen för event av olika slag. Men nu går ridån definitivt ner. Konkurrensen från de stora biopalatsen har blivit för tuff.

– Det är ju faktiskt publiken som röstat med fötterna. Man ser mer film än på 50-talet, men inte så mycket på bio, säger Kjell Furberg.

Oklart vad som kommer istället

Den sista september ska SF vara ute ur lokalerna. Enligt fastighetsägaren är det inte klart ännu vad för verksamhet som kommer att ersätta biografen, men man ser gärna att det blir någon typ av publik verksamhet som kan använda lokalen utan att göra alltför stora förändringar.

TV: Se hela inslaget här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer