Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jan Eriksson, vd för Gröna Lund säger att de alltid kommer bära med sig dödsolyckan. Hör hur de går vidare den här säsongen. Foto: SVT/Claudio Bresciani/TT

Gröna Lund öppnar – men utredningen om dödsolyckan fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Gröna Lund meddelar att öppnar för säsongen den 27 april. Det blir inga nya attraktioner och skuggan av dödsolyckan från förra året hänger kvar.

Det var i juni i fjol som bergochdalbanan Jetline delvis spårade ur. En kvinna i 30-årsåldern omkom sedan hon slungats ut ur vagnen. Flera personer skadades.

Det visade sig att orsaken var en knäckt bärarm på tågets främre vagn. Åklagare utreder händelsen och brottsrubriceringen är grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada och framkallande av fara för annan.

Jetline spårade ur – olycka på Gröna Lund

– Det är tre företag i det här fallet det handlar om. Tillverkare, en mellantillverkare och Gröna lund. Sedan kan det tillkomma fler, säger Christer B Jarlås, åklagare som utreder olyckan på Gröna Lund.

Utredning klar i sommar

Jarlås konstaterar att de inte blir klara förrän Statens haverikommision presenterar sin rapport om olyckan. Den väntas bli klar i maj-juni.

– I vår utredning ska vi beskriva vad som hänt, orsaken till händelsen och vad man kan lära sig av det som har hänt. Därefter har de ansvariga tre månader på sig att svara på säkerhetsrekommendationerna , säger John Ahlberk, generaldirektör Statens haverikommison.

Jetlines framtida öde är oklart, men under hela året kommer den att stå still, oavsett vad utredningen visar, berättar Gröna Lunds vd Jan Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jetline spårade ur – olycka på Gröna Lund

Mer i ämnet