En tredjedel av soporna är mat Foto: TT/Anders J Larsson

Snart ska alla stockholmare sortera sitt matavfall

Uppdaterad
Publicerad

Nu föreslår de styrande politikerna i Stockholms stad att det ska bli obligatoriskt att sortera allt matavfall. Stockholmarna är nämligen bland de sämre i landet på att sortera sina matrester.

Stockholms stad har satt upp ett mål om att 70 procent av allt matavfall ska samlas in. Hittills har det varit frivilligt att sortera sina matrester, men nu går staden ett steg längre.

– Vi tänker införa obligatorisk matavfallsinsamling hos restauranger om två år. Om fyra år blir det obligatoriskt även för bostadsrättsföreningar och fastighetsägare, säger Katarina Luhr (MP), som är klimat- och miljöborgarrråd i Stockholm.

En tredjedel av soporna är mat

Matsvinnet är idag stort – en tredjedel av det vi slänger är mat. Därför ändrade Stockholms stad nyligen sophämtningsavgiften så att det är gratis för flerbostadshus att lämna sitt matavfall, medan restauranger som inte sorterar sina matrester får betala en högre taxa.

– Det är galet att man kastar bort och bränner upp stora resurser som vi i stället skulle kunna tillverka biogas av – ett bränsle som både SL-bussarna och sopbilarna kör på, säger Katarina Luhr (MP).

Beslut i höst

I höst fattar politikerna slutgiltigt beslut i frågan. Därefter kommer den obligatoriska insamlingen av matavfall att införas succesivt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.